Hogy hova?? Ilulissatba?!

Ne riadjunk meg a fókalevestől sem!

Fotó: Shutterstock

Grönland mesébe illő fjordvárosa minden, csak nem hétköznapi úti cél. Mégis megéri ellátogatni a dán-inuit szigetre, ha szeretnénk autentikus inuit népviselettel és gasztronómiával találkozni. Meg persze téllel, huskykkal és egyéb mesés élményekkel.

Mesés inuit sziget

Ha szokatlan, extrém élményekre vágyunk, keresve sem találunk jobbat az igazi északnál. Grönland, a Dán Királyság autonóm tartománya, zordságában gyönyörű természeti környezetéről híres. Ezt a furcsa, világvégi országot leginkább a nyugati parti Ilulissatból ismerhetjük meg. Huskyk, bálnák, rénszarvasok otthona, különös mondák, nyáron örökké tartó nappalok, télen hosszú éjszakák világa. Egy érintetlen hely, ahol lehengerlő téli csodák szemtanúi lehetünk: a végtelenbe vesző hómezők, az égig érő jéghegyek, az északi fény mind olyan látnivalók, amelyek miatt megéri pár napot dideregni. A helyiek dán hatásokkal átszőtt inuit kultúrája pedig egészen egyedülálló − a folklórtól a népviseleten át a gasztronómiáig mindenért rajongani fogunk!

Színes halászváros

Ilulissat a kontinensnyi sziget harmadik legnagyobb városa és első számú turisztikai desztinációja. A települést 1741-ben alapították, lakosai a közelmúltig szinte kizárólag halászatból éltek. A turizmus fellendülésével azonban a vendéglátásra terelődött a fő hangsúly: bár a kikötő a mai napig megtelik kisebb-nagyobb halászhajókkal, a kávézók, éttermek, illetve az elképzelhető összes aktív pihenési módot kínáló vállalkozások átvették a vezetést. Ezzel együtt Ilulissat élhető maradt, a látogatónak abszolút nincs turistaparadicsom érzése.

A településszerkezet laza, a házak, az utcák messze vannak egymástól (autóbérlés, de minimum reptéri transzfer ajánlott!), cserébe a homlokzatok a szivárvány minden színében virítanak. Az építészetben a skandináv minimalista funkcionalitás uralkodik, de a helyiek előszeretettel nyúlnak az élénk kék, haragoszöld és harsány lila festékekhez.

Fotó: Shutterstock

​Ilulissati mindennapok

A város lakosainak 91%-a grönlandi, így itt a szó legszorosabb értelmében a helyiekkel találkozunk lépten-nyomon. Az emberek kedvesek, skandináv mércével mérve közvetlenek, és szívesen osztják meg hagyományaikat, tudásukat az arra kíváncsi külföldiekkel.

A mai grönlandi élet megismerésének legjobb módja a kaffemik. Ez a találkozó a hétköznapok fontos alakítója, ahol kitárgyalják a politikát, a sportot, gazdát cserélnek a legújabb pletykák, no meg megtelnek a hasak. A kaffemik (jelentése: kávéval) ugyanis a kávé, illetve az ipari mennyiségű torta és sütemény elfogyasztása köré szerveződő találkozó, ahol akár ötvenen is együtt töltenek pár kellemes órát. Apropó mindig van: születésnap, konfirmáció vagy a tanév kezdete – szinte mindegy, a helyiek kapva kapnak az alkalmon. Ha pedig abban a kitüntetésben részesülünk, hogy meghívnak minket, a kaffemikre feltétlenül mondjuk igent!

Mivel Grönlandon szó sincs mediterrán típusú turistadömpingről, bátran fizessünk be egy inuit kultúrát bemutató programra, ahol valóban autentikus élményekben, személyes találkozásokban lesz részünk. A helyiek szívesen mesélnek a régi időkről, és arról, milyen ma az északi sarkkörtől 350 km-re északra élni. Elmondják, mennyire férkőzött be a napjaikba a globalizáció, mennyire élnek még az ősi mondák, rítusok. Csodáljuk meg az inuit dobtáncot, tekintsük meg a bonyolult motívumokkal hímzett, kikészített fókabőrrel, gyapjúval bélelt, és hosszú, fehér, szőrös csizmával hordott népviseletet.

Egy apróságra pedig mindig figyeljünk: a helyi inuitok büszkék az örökségükre. Sértésnek veszik, ha a külföldiek egyszerűen csak „leeszkimózzák” őket. Ügyeljünk a helyes kifejezésekre!

Fotó: Shutterstock

Autentikus tél

Az időjárást illetően ne legyenek illúzióink: télen a nappali átlaghőmérséklet -10°C, mégis érdemes a zimankóban idelátogatni. A nyári főszezon Ilulissatban zsúfolt és szinte megfizethetetlen, ráadásul a 10–15°C-os „hőségben” számos csípő-maró rovar bosszantja az embert. A lehengerlő természeti látványosságokról, a helyiek meleg vendégszeretetéről azonban télen sem kell lemondanunk, cserébe a sok turista nélkül jóval autentikusabb képet kaphatunk a grönlandi tájról és életformáról.

Kezdjük a felfedezést a 2004 óta a világörökség részét képező Ilulissat-jégfjorddal. Ha korábban láttunk is jéghegyet, azok el fognak törpülni az itteniek mellett. Mintha az óriások örökké mozgó, rianó, recsegő, egymással ütköző jégszoborparkját néznénk. A dermesztő jéghegyek százai mellett a legnagyobb hajók is eltörpülnek, mi pedig megtapasztaljuk, hogy a fehérnek és a kéknek valóban többmillió árnyalata van. A Disko-öböl a fjord szirtjeiről, a vízről vagy egy kisrepülőben ülve, madártávlatból nézve egyaránt fenomenális.

Az „észak hajóin” ugyancsak emlékezetes órákat tölthetünk. Persze, Grönlandon ez a megnevezés nem valamiféle vízi alkalmatosságot takar: a fáradhatatlan huskyk húzta szánokról van szó, amelyek a szárazföldön a mai napig sokszor az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik. Váltsunk jegyet a tetőtől-talpig átmozgató túrára, hasítsunk a hómezők fehérjében, szakadjunk ki egy időre a világból! Majd a bázisra visszatérve el ne felejtsük megdögönyözni a szánhúzó bajnokokat.

Fotó: Shutterstock

Kísérletező gurméknak

Mit esznek a helyiek? Röviden: mindent, amit az óceánból halásznak vagy a dermedt vadonban lőnek. Konyhájuk erősen húsalapú, ráadásul sok szokatlan alapanyagot használ. A sült, szárított, grillezett, erjesztett halak, herkentyűk és emlősök néha érdekes kulináris tapasztalatokat eredményezhetnek, azonban vétek lenne kihagyni nem megkóstolni a pézsmatulok- vagy a fókahúst. Rendeljük ki a suaasatot, a tradicionális rizses-hagymás levest is. Desszert fronton kóstoljuk meg a kalaallit kaagiatot, vagyis a szárított gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesített, édes kenyeret, de a minden bolt polcain megtalálható dán finomságokból is kedvünkre válogathatunk. Mivel az élelmiszerek 90%-át importálják, magyar szemmel toronymagas árakra készüljünk: 1 darab tojás 0,7, 1 liter tej 2, 1 kg rizs 5 eurónak megfelelő dán koronát kóstál.

Fotó: Shutterstock

​Milyen vastag pénztárcát vigyünk?

Európából Grönlandra egyedül izlandi vagy dániai átszállással repülhetünk. A jegyekért sajnos, a nagy távolság és a kevesebb járat miatt, elég borsos árat kell majd fizetnünk: Koppenhágából Ilulissatba bő 200 euró/fő/út összeggel tervezzünk.

Helyi programjainkra szintén tegyünk félre: egy félórás kutyaszános kaland 50 euró, egy két-három órás hajókirándulás 100 euró/főnél kezdődik − ahogy egy kiadós éttermi vacsora is. Egyszerű, kétszemélyes szobát a nyári csúcsszezonon kívül már 120 euró/éjtől találunk, míg egy olcsó ebédet már 22 euró/fő áron elkölthetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET