A fagyinál is finomabb ez a több százéves hűsítő

Az indiai hűsítő kulfi

Mi magunk is könnyen elkészíthetjük házilag.

Az indiai, pálcikás tejes kulfinak évszázados hagyományai vannak, az utcák azonnal tele lesznek a desszertet árusító, a helyiek által kulfiwallahnak hívott bódékkal, amint beköszönt a jó idő.

Shutterstock

Császárok csemegéje 

A kulfi a Mogul-birodalom idején jelent meg, az első írásos emlék a 16. században élt Akbar császárhoz köthető róla, írja a Vince.

Az akkori császári történész több dokumentumot is írt a birodalom működéséről, melyekben említést tett az udvar konyhájáról, így a közkedvelt kulfiról is. A mogul konyhára nagy hatással volt Közép-Ázsia konyhaművészete, főleg Perzsiáé. Maga a kulfi szó is perzsa eredetű, a qulfe kifejezés a desszertek formázására használt, kúp formájú csészéket jelenti.

A 13. században már a Himalája jegével hűtöttek le olyan italokat, mint a sörbet (ami a sorbet-val ellentétben tejet is tartalmaz), de igazán az arab konyha salétromos technikájának köszönhető annak a jégnek a megszületése, amit a kulfihoz is használnak:

egy tejes, pisztáciás és sáfrányos fagyott keveréket hoztak létre vele.

Egyes indiai falvakban még mindig az eredeti, salétrommal hűtéssel dolgoznak, de a városokban már szinte mindenki fagyasztót használ.

A Kulfi otthoni elkészítése

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (10 adag):

  • 1,5 liter teljes tej
  • 10 kardamom hüvely
  • 150 gramm kristálycukor
  • 50 gramm édesített sűrített tej
  • 800 gramm apróra vágott sótlan pisztácia

Így készül:

  1. Öntsük a teljes tejet egy wokba (vagy ahhoz hasonló edénybe), majd kis lángon főzzük addig, amíg körülbelül a tej egyharmada marad benne. Adjuk hozzá a kardamomot, és folyamatosan kevergessük, hogy ne ragadjon le a tej a wok aljára.
  2. Adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni.
  3. Öntsük hozzá az édesített sűrített tejet és alaposan keverjük össze a masszát. Ezután vegyük ki a kardamom hüvelyeket, öntsük át a keveréket egy turmixgépbe és addig turmixoljuk, amíg sima nem lesz. Tegyük bele az aprított pisztácia egy részét és keverjük tovább.
  4. Öntsük át az egészet jégkrémformákba, majd rakjuk be őket a fagyasztóba. Amikor már félig megfagytak a jégkrémek, vegyük ki a darabokat és szórjuk meg őket a maradék pisztáciával.
AMI MÉG ÉRDEKELHET