Mindkét pilóta elaludt egy indonéz légitársaság járatán

Szerencsére nem lett tragédia az esetből.

pilótafülke

Bár az incidensben a 153 utasból és a négy légiutas-kísérőből nem sérült meg senki sem, az eset jól rávilágíthat arra, mennyire túlhajszoltak egyes légitársaságok dolgozói.

A Batik Air január 25-én Délkelet-Sulawesiből az indonéz fővárosba, Jakartába tartó járatának pilótája és másodpilótája 28 percig aludt ugyanabban az időben – áll a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottságának (KNKT) jelentésében.

Ez is érdekelhet: A férfiak fele úgy hiszi, tudna landolni egy utasszállítóval – a szakértők kételkednek

Információk szerint az Airbus A320-as járatának pilótája már felszállásnál értesítette másodpilótáját, hogy a nap folyamán korábban nem pihent megfelelően. Miután a repülőgép elstartolt két és fél órás útjára, majd elérte az utazómagasságot, a parancsnokhelyettes pilóta engedélyt kért a pihenésre. Ekkor a másodpilóta, aki már addigra körülbelül fél órát aludt, átvette a repülőgép irányítását.

Fotó: Jerry Zhang/Unsplash

Körülbelül kilencven perccel a repülés kezdete után azonban a másodpilóta újra elaludt – jegyezte meg az Independent által kiszúrt jelentés.

Amikor pedig a jakartai repülésirányító központ (ACC) megpróbálta elérni a repülőgépet – körülbelül 12 perccel a másodpilóta utolsó rögzített adása után –, egyik pilóta sem válaszolt:

A jakartai ACC több kísérletet is tett a BTK6723 elérésére, többek között arra kérve más pilótákat, hogy hívják a BTK6723-at. A BTK6723 pilótái azonban egyik hívásra sem válaszoltak.

Ezt is olvasd el! Egy pilóta osztályozza az időjárási jelenségeket.

Körülbelül negyed órával később a pilóta arra ébredt, hogy a repülőgép nem a helyes útvonalon halad.

A jelentés szerint a másodpilóta fáradtságát azzal indokolta, hogy az utóbbi időszakban nem pihen éjszakánként megfelelően, mivel feleségének segít egyhónapos ikergyermeiket ellátni.

Bár senki nem sérült meg, és a repülőgépben sem keletkezett kár, Indonézia légi közlekedési főigazgatója, Maria Kristi Endah Murni megdorgálta a Batik Airt az eset miatt.

Továbbá felszólította a régiójukban közlekedő légitársaságokat, hogy mindig figyeljenek oda a személyzet pihenőidejére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET