Kialudt vulkán alatt éjszakázhatunk Közép-Szlovákiában

Ráadásul teljesen ingyen.

Poľana

Polyána egy egyedülálló, 1458 méterre magasodó kialudt vulkán Szlovákia szívében, Herencsvölgy (Hriňová) közelében, és napjainkban Közép-Európa egyik legjobb állapotban megőrzött ilyen jellegű képződményének számít. Jó hír, hogy ha errefelé kirándulnánk, két fenntartható, alternatív szállás közül is választhatunk – az egyiken jelképes összegért, a másikon pedig teljesen ingyen tölthetünk el egy-két éjszakát.


A rendkívül vonzó ajánlat önkéntesek munkáját dicséri: a herencsvölgyiek (némi külföldi segítséggel) újítottak fel két régi, elhagyott épületet, amelyek most már évente több ezer turistát látnak vendégül.

Fotó: Shutterstock

Fa menedékház Polyána környékén

A két ház közül a Javorinka készült el hamarabb, ez egyébként a hegygerinc nevét viseli. A nyolcágyas szálláson mindenki saját hálózsákot is kap, ráadásul itt teljesen ingyen szállhatunk meg, szóval nem véletlenül a turisták nagy kedvence ez a hely már évek óta.

A másik épület a Poľana turistaház, ami nem is olyan régen csupán egy lepusztult csűr volt. Besztercebánya megye nyolcezer eurós támogatásnak köszönhetően, egy teljes évig tartó felújítási munkálatok után 2021 nyarán nyílt meg, és azóta az erre kirándulók kedvenc alternatív szálláshelyévé vált. 12-15 fő fér el itt kényelmesen – nekik kell elosztaniuk maguk között a meglehetősen baráti, hétvégenként 10 eurós bérleti díjat.

Mindkét menedékház padokkal, asztalokkal és kályhával felszerelt, és a közelben egy friss vizű ivókút is található, szóval a kirándulók a körülményekhez képest komfortos környezetben tölthetik az éjszakát, és könnyedén elkészíthetnek maguknak valami egyszerű ennivalót.

Fotó: Shutterstock

A Bisztra-vízesés

Fontos tudnivaló, hogy érkezés előtt be kell jelentkeznünk a Herencsvölgyi Turisztikai Információs Irodában, és itt vehetjük át a szállások kulcsait is.

A kialudt vulkán területére épült házikók közelében számtalan természeti csodát találunk: választhatjuk a gyönyörű Bisztra-vízeséshez vezető tanösvényt vagy megmászhatjuk a Kešovka-lejtőt is – innen egyébként gyönyörű kilátás nyílik a Herencsvölgy melletti dombokra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET