Ez a francia város teljesen ingyenessé tette a tömegközlekedést

Csak egyetlen követelménynek kell hozzá megfelelni.

villamos egy modern városban

A tömegközlekedés általában a legegyszerűbb módja annak, hogy egy bejárjunk egy új várost, ráadásul sokkal környezetkímélőbb is, mint az autózás. Hátránya viszont, hogy sok helyen meglehetősen drága – de nem Montpellierben. A Time Out szerint a bájos dél-francia város ugyanis nemrég teljesen ingyenessé tette a tömegközlekedést a lakosok számára.


December 21-től a városban lakóhellyel rendelkezők közlekedési igazolvány birtokában menetjegy fizetése nélkül szállhattak fel a buszokra és a villamosokra. A rendszer bevezetése Tallinn és Luxemburg példáját követi, ahol 2013-ban, illetve 2020-ban vált ingyenessé a lakosok közlekedése.

Fotó: Shutterstock

Montpellier

Mindez elsősorban Michael Delafosse-nak, a város polgármesterének köszönhető, aki az ingyenes tömegközlekedést 2020-as választási ígérete részévé tette. Nem sokkal megválasztása után először hétvégénként, majd a 18 éven aluliak és a 65 év felettiek számára a teljes héten ingyenessé vált a közlekedési eszközök használata, a kezdeményezés pedig mostantól minden lakosra kiterjed.

A döntés egészen ambiciózusnak tűnhet, ha figyelembe vesszük, hogy a 2022-ben jegyekre költött 39 millió euró 90 százaléka a helyi lakosok zsebéből származott. A városvezetés a tizenegy főnél több alkalmazottat foglalkoztató helyi cégekre kivetett közlekedési adóból tervezi fedezni a költségeket, a turistáknak pedig továbbra is fizetniük kell a jegyekért.

Fotó: Shutterstock

Montpellier

A tömegközlekedés elérhetőbbé tétele hatalmas pozitívum a helyiek számára. A hír újabb példája egy nyugat-európai tendenciának: 2023-ban Franciaországban, Németországban és Portugáliában is rendkívül megfizethető vasúti bérleteket vezettek be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET