Ako urobiť chémiu zábavnou a atraktívnou

Chemické reakcie sú všade okolo nás a rovnako tak v nás. Či už varíte, hýbete sa, otočíte kľúčikom v zapaľovaní auta, sledujete inverziu, jesenné žltnutie stromov, alebo farebný kokteil na svojej dovolenke – bez chémie by sme mali život naozaj nudný. Chémia ako vyučovací predmet však nevyvoláva u väčšiny žiakov nadšené reakcie. Dá sa to zmeniť?

Foto: Vida Brno

Chémia a iné technické predmety išli na našich školách do úzadia a pritom dopyt po technicky zdatných hlavách sa u zamestnávateľov prudko zvýšil. Jedna z ciest, ako z učebného predmetu urobiť fascinujúci koníček, sú interaktívne výstavy. Na Slovensku i v Česku ich je na výber hneď niekoľko. Vždy sa však poinformujte, či môžete na návštevu prísť ako bežný návštevník alebo je program určený pre objednané skupiny od určitého počtu ľudí, alebo ide o program pre školy.

Aurelium Bratislava

Foto: Aurelium

Cesta od ropy k benzínu v Auréliu.

Zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave nájdete v areáli Matadoru v Novom Meste. Chémia hrou vás tu prevedie chemickými vzorcami v 3D a tým, ako fungujú v praxi, alebo zažijete, ako vznikajú vône. V téme Chémia a materiály zas budete môcť získať chemickú látku, ktorá bude mať požadované špecifické vlastnosti. Či už ide o motorový olej s výbornými lubrikačnými vlastnosťami a s veľmi dlhou životnosťou, alebo teflón, po ktorom výborne kĺže vajíčko na panvici bez oleja a neprihorí.

Steelpark Košice

Foto: Steelpark

Ako nájsť molekulu života? Na túto otázku si sami radi zodpoviete v Steelparku Košice. Tunajšia výuková aktivita z biochémie extrahuje DNA z ovocia alebo zeleniny. Je určená pre skupiny minimálne desiatich ľudí, takže je ideálna pre školy. No možností učenia sa chémie a iných technických predmetov je tu omnoho viac. Témy ako Tajomstvo vody, Einsteinovo laboratórium, Elektrina ťa (ne)nakopne či Zahrajte sa na magnety svojím názvom napovedajú, že tu sa neučia školské predmety, ale praktické skúsenosti.

Vida Brno

Foto: Vida Brno

Tvrdíte, že chémia je ťažká? V Brne vás presvedčia o opaku. Na vlastné oči tu môžete zažiť sériu farebných pokusov, ktoré vás presvedčia, že chémia je krásna. Naučíte sa aj rozdiel medzi miešaním obyčajných farieb a chemických látok a naučíte sa, čo je chemická reakcia. V centre Vida vždy prebiehajú vedecké šou, predstavenia plné pokusov. Najmä chlapcov počas jesene 2022 nadchne nová šou s názvom Detonátor. Čakajú vás pokusy so strelným prachom, horľavými plynmi a tekutým dusíkom. Dozviete sa, ako funguje atómový výbuch, alebo výbušniny ako dynamit a semtex. Všetko, samozrejme, len z rúk tých najlepších profesionálov.

Dolní Vítkovice Ostrava

Foto: Dolní Vítkovice

Jazykovo a vzdialenostne je Slovensku blízke aj moravské mesto Ostrava. Tunajší areál bývalých železiarní sa zmenil na svety techniky. A kým v tom malom zažijete na vlastnej koži a pokusoch tajomstvá vývoja techniky, v tom novom prejdete do modernej doby a jej objavov. Dolní Vítkovice sú výborným celodenným programom pre rodiny, keď počasie nepraje aktivitám vonku. No sú aj skvelým školským výletom pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Pod názvom Tajomná substancia tu zažijú riešenie chemických hádaniek, ich vyskúšanie si v praxi. A hoci úlohy dostanú ako alchymisti na kráľovskom dvore cisára Rudolfa II., k riešeniu úlohy budú mať moderné chemické laboratórium a metódy analytickej chémie.

Krimichémia a iné súťaže 

Foto: Shutterstock

V niektorých prípadoch nemusíte nikam chodiť a zaujímavá chémia príde za vami. To je prípad populárnej súťaže Krimichémia. Tento školský projekt pod odborným patronátom Slovnaftu a Európskeho lýcea je len jeden zo školských projektov zameraných na podporu výučby chémie na slovenských školách. V novembri 2022 spustia organizátori hneď tri súťaže:

Krimichémia je záhada z rafinérsko-petrochemického prostredia, ktorú musia zapojené študentské tímy 7., 8. a 9. ročníkov základných škôl vyriešiť pomocou znalostí z hodín chémie. Víťazi získajú napríklad notebook, tablet či videokameru. Mladšia „sestra“ tejto súťaže, súťaž Minikrimi, sa sústreďuje na ozrejmenie konkrétnej otázky súvisiacej s rafinérsko-petrochemickým odvetvím a na zapojenie kreativity a tímovej spolupráce detí.

Súťaž ME-PO-TE sú medziškolské porovnávacie testy, v ktorých dostanú zapojené školy na analýzu „neznámu“ vzorku aj súpravu na jej analýzu. Úlohou žiakov a žiačok je preskúmať vzorku chemickými metódami a zistiť o nej čo najviac informácií.

Treťou súťažou je Periodická tabuľka prírody. Zapojené školy dostanú na svoje experimenty malé laboratórium, pomôcky a aj vzorky vody a pôdy. Najkreatívnejší tím získa hodnotnú elektroniku.

Všetky tri súťaže budú spustené v novembri 2022 a už teraz organizátori pripravujú aj odbornú konferenciu pre učiteľov a učiteľky chémie na základných školách, ktorá je plánovaná na začiatku roka 2023.

AMI MÉG ÉRDEKELHET