Irány a Mars! Jössz?

Egy év marsi körülmények között a NASA-tól, önkéntesként.

Fotó: Shutterstock

Mars is calling! (magyarul Hív a Mars!) felszólítással tette közzé az Amerikai Űrügynökség a felhívását, amely egyéves szimulációra invitálja az önkéntes, most még egészséges jelentkezőket. Nem lesz épp sétagalopp a szerencsés kiválasztottak küldetése.

A NASA jelentkezőket toboroz egy olyan analóg szimulációba, amellyel megismerhetik, milyen hatással lehet a marsi környezet az emberi szervezetre egy év alatt. A szimulált Mars-misszió 2022 őszén veszi kezdetét egy elzárt helyen. Fehívásukban azt írják: minél messzebb jut a NASA a kozmoszban, annál jobban megváltoznak az asztronauták tapasztalatai is. Tulajdonképpen egy főpróbát akarnak tartani, hogy mindenre fel tudjanak készülni egy éles küldetés során, és fel tudják mindenre készíteni a Marsra utazó űrhajósokat is. Ehhez persze nagyon lelkes, elkötelezett önkéntesek kellenek, hiszen senki nem tudja megjósolni, pontosan mi vár a kísérletben résztvevőkre ilyen hosszú idő alatt.

Fotó: 123rf

Érdekes emberkísérlet

Az is nehezen előrejelezhető, hogy több ember ilyen körülmények között hogyan tud együttműködni, hiszen csapatokat, egész legénységeket tesznek ki a szimulált marsi körülményeknek. A misszió legénysége(i) 3 egyéves szakaszban élheti(k) át ezt a kalandot a NASA Johnson Űrközpontjában. A vizsgálati projekt Crew Health and Performance Exploration Analog (azaz Egészség- és Teljesítménykutató Analóg Expedíció) néven fut majd, egy küldetésben pedig összesen négyen vesznek részt.

Illusztráció: ICON/NASA

A Mars Dune Alpha koncepció látványterve

Elszigetelten, a marsi való világban

A Mars Dune Alpha bázison 158 négyzetméteren élnek majd a misszió tagjai – érdekesség még, hogy a bázis nagy része 3D-s nyomtatással készült. Az imitált életkörülmények olyan kihívások elé állítják a legénységet, amelyekkel a Marson is találkoznának, ha élesben ott kellene élniük, nagyon messze, szinte elszigetelve a földi segítségtől. Azaz meg kell javítaniuk meghibásodott gépeket, szerkezeteket, olykor megvonják az erőforrásokat, kommunikációs nehézségeket kell megoldaniuk, fel kell készülniük a környezeti stresszre és arra is, hogy nagy csúszással érkeznek meg üzenetek a Földről. A csapat feladatai közé tartoznak majd a szimulált űrséták, a tudományos kutatások, a virtuális valóság és a robotvezérlők használata, valamint a folyamatos kommunikáció fenntartása.

A NASA egészséges, eltökélt amerikai állampolgárokat vagy állandó amerikai lakosokat keres, akik nem dohányoznak, 30-55 évesek és jól kommunikálnak angolul. A NASA a kiválasztásban az űrhajós-jelöltekre vonatkozó szigorú kritériumokat követi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET