Výlety na sopky 5. – Fagradalsfjall

Je to takmer neuveriteľné, ale na Islande sa nachádza 140 sopiek, z ktorých 32 je príležitostne aktívnych. V našom seriáli o sprístupnených sopkách sa tentoraz pozrieme bližšie na sopku Fagradalsfjall, ktorá je od leta 2022 opäť činná.

Foto: Visit Iceland

Pred trinástimi rokmi by mnohí z nás boli v rozpakoch, keby sme mali pomenovať čo i len jednu islandskú sopku. Situácia sa náhle zmenila, keď na jar 2010 vybuchla sopka Eyjafjallajökull. Pre obrovský oblak dymu museli byť zrušené státisíce letov a takmer všetky európske letiská boli na niekoľko dní zatvorené. Hoci v tejto ostrovnej krajine, ktorá je len dvakrát väčšia ako Slovensko, nie sú nepretržite činné sopky, z času na čas niektoré dajú o sebe vedieť.

Medzi dvoma kontinentmi

Foto: unsplash

Island, ktorý sa nachádza v severnej časti Atlantického oceánu, mierne pod polárnym kruhom, je časťou Stredoatlantického hrebeňa vypínajúceho sa nad oceánom. Ostrov vznikol vystúpením lávy z hlbín a jej následným ochladením. Zvláštna je aj jeho poloha, pretože leží na styku euroázijskej a severoamerickej kontinentálnej dosky. V podstate jedna polovica ostrova je v Amerike a druhá polovica je v Európe.

Ostrov sopiek a gejzírov

Foto: Visit Iceland

Jednou z najvzrušujúcejších častí Islandu je okolie hlavného mesta. Neďaleko Reykjavíku sa nachádza polostrov Reykjanes, pokrytý obrovskými lávovými poľami. V geotermálne mimoriadne aktívnej oblasti na rozhraní euroázijskej a severoamerickej tektonickej dosky sa nachádza niekoľko gejzírov a horúcich prameňov. Neďaleko mestečka Grindavík nájdete jednu z najfotografovanejších atrakcií Islandu Modrú lagúnu (v islandčine: Bláa Lónið), preslávenú 40-stupňovou termálnou vodou, ako aj sopku kotlovitého tvaru Fagradalsfjall.

Sopka, ktorá spala 6000 rokov

Foto: Visit Iceland

Fagradalsfjall je len 385 metrov vysoký, ale aj tak je najvyššou horou na polostrove Reykjanes. Hoci je táto oblasť vulkanicky mimoriadne aktívna – nachádza sa tu niekoľko kráterov, gejzírov a puklín horúcich prameňov – stále sa považuje za bezpečnú. Sopka Fagradalsfjall bola 6000 rokov nečinná a prebudila sa až v roku 2021, keď sa v nej otvorila puklina, z ktorej vystúpila láva na povrch. Za posledných 800 rokov bola to prvá sopečná erupcia v Globálnom geoparku Reykjanes, chránenom UNESCO. Po krátkom oddychu sopka obnovila svoju aktivitu v roku 2022 a stala sa lákadlom pre zvedavých turistov, ktorých očarila impozantnou lávovou fontánou a úchvatnými lávovými prúdmi. Keďže sopku Fagradalsfjall je možné počas jej aktívneho obdobia bezpečne pozorovať relatívne zblízka, stala sa turistickou atrakciou. Podľa údajov Islandského turistického úradu prišlo v roku 2022 na Island viac ako 300 000 turistov len kvôli tejto sopke. Zvýšený záujem je pochopiteľný, pretože prechádzka medzi čerstvými lávovými prúdmi a dymiacimi krátermi ponúka návštevníkom zážitok na celý život. Mnoho cestovných kancelárií ponúka organizované výlety na sopku Fagradalsfjall, ktorú sa oplatí navštíviť s miestnym sprievodcom, aby ste z tohto nezvyčajného výstupu vyťažili maximum.

Nestúpte na lávu!

Foto: unsplash

Hoci „stará“ láva z erupcie v roku 2022 vyzerá stvrdnutá, v skutočnosti je krehká a pod tenkou kôrou zostáva horúca a pomerne tekutá aj po mnohých mesiacoch. Preto by ste mali byť pri prehliadke sopky opatrní, pretože ak sa pod vašou váhou prepadne kôra, nohy ponorené do horúcej lávy sa môžu popáliť a môžete si privodiť život ohrozujúce popáleniny.

AMI MÉG ÉRDEKELHET