Becsődölt az Alitalia, itt az ITA Airways

Nagyon olasz az új repülési vállalat.

Fotó: ITA Airways


Bár az Alitalia csődöt jelentett, és utoljára Rómában szállt le, az új olasz repülési cég, az ITA Airways meglehetősen pozitívan tekint a jövőbe. Miközben felveszik az olasz sportválogatott kék alapú nemzeti színeit, minden szolgáltatásukhoz olasz partnereket keresnek. Itáliai dizájn, olasz autók, új flotta.


Október 15-e mérföldkő volt az olasz légi közlekedésben: az ITA Airways első járata aznap hajnalban szállt fel Milánóból Bari felé. Az Alitalia (az ITA Airways elődje) 74 éves története pedig néhány órával korábban, előző este ért véget egy római landolással. Az ITA 90 millió euróért megvásárolta az Alitalia márkát és internetes domain nevet, így még mindig az alitalia.com-on lehet elérni a társaságot.

Az ITA Airways repülőgépei világoskék színben pompáznak majd, világhírű olasz divattervezők által készített egyenruhába öltözött személyzettel. A repülőtér belsejét és társalgóit olasz dizájncégek rendezik be, és még a cég autói és mikrobuszai is olaszok lesznek. „Új itáliai márkaként születtünk meg, és úgy döntöttünk, kizárólag hazai cégekkel működünk együtt" – jelentette ki Alfredo Altavilla, az ITA Airways elnöke.

Forza Azzurri!

Fotó: ITA Airways

ITA Airways: Olaszország új nemzeti légitársasága

A farokrészen és a hajtóműveken az olasz zászló zöld-fehér-piros csíkjaival kiegészített kék külső az Azzurrik, az olasz nemzeti sportválogatottak előtti tisztelgés, akik kék („azzurro") mezben szerepelnek a különböző világversenyeken. Az Azzurrik idén rendkívüli évet zárnak, a labdarúgó-válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot, míg a tokiói Nyári Olimpiai Játékokról 40 éremmel tért haza az olasz küldöttség. Altavilla szerint az ITA is ezzel a pozitív energiával szárnyalna az égen az Alitalia kudarca után.

Citius, altius, fortius

Az Alitalia már évekkel a koronavírus-járvány előtt adósságokban fuldoklott, de az új légitársaságot a flotta, a személyzet és az útvonalak számát tekintve is „megfelelő méretűnek" nevező Altavilla azt nyilatkozta, hogy az ITA-ra fényes jövő vár. Tervei szerint vadonatúj Airbus-gépekből álló flottát működtetne, amelyek nemcsak hatékonyabbak, de a környezetre is kevésbé károsak.

Az első új gépek 2022 elején csatlakoznak a flottához, és a tervek alapján 2025 végéig már a géppark 70 százalékát új generációs repülők alkotják majd. A tervek szerint 52 géppel indulnak és 2025-ig 105-re nő ez a szám. Az ITA-nak már hűségprogramja is van, Volare néven, és a légitársaság – miután az összes meglévő ajánlatot kiértékelte – a jövőben csatlakozni kíván valamelyik nagyobb légi szövetséghez is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET