Ezek Izland jellegzetes ételei, ha kísérleteznél

Némelyik egészen fura, de megéri megkóstolni őket.

Az izlandi skyr lekvárral, friss áfonyával, kendermaggal

Jellegzetes izlandi fogást vajmi kevesen ismerünk, pedig jó pár specialitása van a szigetországnak.

Skyr 

Az izlandiak körében nagy népszerűségnek örvend a sűrű és krémes skyr, amely leginkább a joghurt és a túró keverékére hasonlít. A sajtszerű étel pasztörizált zsírszegény tejből és a joghurthoz hasonló fermentált termékből készül, melyet gyakran tejszínnel és fanyar bogyós gyümölcsökből készült lekvárral tálalják.

Ha a leves a nagy kedvencünk: 10 ország 10 levese, ha a konyhából járnánk be a világot

Hákarl

A fermentált cápahúsból készült étel egyre inkább eltünedezni kezd a helyi gasztronómiából, de szerves részét képezi az izlandi kultúrának. A cápahúst általában ecetbe áztatják, majd négy-öt hónapig fellógatva szárítják. Erős, ammóniadús illata miatt van, aki szerint a hús a balti surströmmingre hasonlít. Intenzív íze miatt Hákarl-t gyakran egy másik izlandi specialitással, a köményből készült Brennevin nevű alkohollal öblítik le.

 Hangikjöt

Az ország egyik legfontosabb hús típusának számító bárányból készül a hangikjöt nevű, ismert ünnepi étel is. A bárányhúst a tartósítás érdekében füstölik, de gyakran egyfajta prosciuttóként fogyasztják. Általában burgonyát, besamel mártást, valamint borsót tálalnak mellé köretként, karácsonykor pedig nem marad el mellőle az izlandi karácsonyi kenyér, a laufabrauð.

Ez is érdekelhet: Ezt eszik az inuitok - Furcsa, fagyos fogások

Harðfiskur

A viking időszakból származó, szárított halból készülő harðfiskur-t a hagyomány szerint a szélben szárítják ki, majd laposra klopfolják, hogy kicsit puhább legyen. A ropogós rudacskákat Izlandon általában vajba mártva rágcsálják el.

Nem könnyű eldönteni néha, hol együnk külföldön: Turistacsapdának gondolt helyszínek, amik igazából megérik a látogatást

Rúgbrauð

Az izlandi rozskenyér, a rúgbrauð a tradicionális módszer szerint a föld alatt, a gejzírek közelében készül. A puha, sűrű és a hozzáadott cukor miatt édeskés kenyeret többféle hozzávaló társaságában fogyasztják: vajjal, halakkal, zabkásába olvasztva, tejszínhabbal, különböző pástétomokkal, de akár gyümölcsök társaságában is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET