Új év, új programok!

A premierek között szlovák klasszikust és világhírű operát is találunk.

Fotó: SDKE

Egy valami biztosan nem változik 2023-ban sem: a kultúra életünk szerves része volt, van és lesz.

Színpad

Fotó: snd.sk

Kocúrkovo, 2023. február 4. (bemutató), Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony

A Szlovák Nemzeti Színház 103. évadának bemutatói között Ján Chalupka örökbecsű klasszikusa, a Kocúrkovo is szerepel. A társadalmi problémákat szatirikusan feldolgozó darabot ezúttal új köntösben láthatja a közönség.

A varázsfuvola, 2023. február 17. (bemutató), Kassai Állami Színház

A Kassai Állami Színház Wolfgang Amadeus Mozart egyik legnépszerűbb operáját tűzi műsorra. A mágikus hangulatú Varázsfuvola bemutatóját februárra tervezik.

Könyv

Fotó: Inaque.sk

Lola Shoneyin: Tajný život štyroch manželiek, Inaque

A több díjjal is kitüntetett Lola Shoney regénye szülőhazájában, Nigériában játszódik. A négy feleség titkos élete a többnejűség valódi arcát mutatja meg.

Weronika Gogola: Ufo nad Bratislavou, Absynt

Milyennek látják Szlovákiát a külföldiek, és mi az, amit furcsának találnak bennünk és nálunk? Weronika Gogola lengyel írónő Ufo nad Bratislavou (Ufó Pozsony felett) című könyvében a szlovák társadalom kezeletlen traumáival foglalkozik.

Kiállítás

Karel Koch, Dušan Jurkovič: Ember az embernek, Pozsonyi Városi Múzeum

A Pozsonyi Városi Múzeum Ember az embernek című kiállítása egy különleges intézménynek és két ember barátságának állít emléket. Karol Koch orvos magánszanatóriumát Dušan Jurkovič építész (1868 – 1947) tervezte. A tárlat képet ad az épület keletkezésének körülményeiről és a két kiváló szakember személyiségéről is.

Dominik Skutecký: Esszé a rézkohóról, Dominik Skutecký villája, Besztercebánya

Döme Skuteczky (1849 – 1921) szlovák-magyar festő művészetének egyik súlyponti részét a besztercebányai rézkohót ábrázoló életképei alkotják. Az Esszé a rézkohóról című kiállítás az 500 éves múltra visszatekintő műhelyekben folytatott munkáról tesz tanúbizonyságot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET