Jazdenie v hmle: Tipy pre vodičov a zaujímavosti o hmle

Asi nenájdeme rizikovejšie jazdenie, ako je to, ktoré vás čaká počas jesene a v hmle. Na tieto faktory určite myslite, ak vás za volantom zastihne minimálna viditeľnosť.

Foto: Shutterstock

Nielen v jeseni, ale aj počas zimy sa často stretnete s hmlou. Teplejšia klíma a rýchle zmeny počasia spôsobujú, že sa vyskytuje aj tam, kde v minulosti nebola. Okrem ciest klzkých z dažďa a napadaného lístia, tak máte za volantom o starosť naviac.

Čo vám v hmle hrozí za volantom

Foto: unsplash

Predovšetkým je to neskorá reakcia. Pri dobrej viditeľnosti sa dokážeme zavčasu pripraviť na situácie okolo nás. Ale v hmle ich ani nevidíme. Kolízie s inými vozidlami, náhlym brzdením iných vodičov, či so zverou sú tak omnoho častejšie. Najväčšiemu riziku sú vystavení cyklisti a chodci, ktorých vodiči väčšinou zbadajú až na poslednú chvíľu. Jeden faktor však väčšina z nás podceňuje a ani o tom nevie. Je to odhad rýchlosti. Keď šoférujeme, podvedome vnímame okolo bežiace stromy a objekty a tak si rýchlo uvedomíme, že prekračujeme rozumnú rýchlosť. No hmla nám toto vnímanie odstráni a tak paradoxne tam, kde by sme mali ísť pomalšie, jazdíme rýchlejšie. Preto si v hmle ešte viac strážte rýchlosť sledovaním tachometra.

4 tipy na šoférovanie v hmle.

Foto: Pixabay

  1. Nepoužívajte diaľkové svetlá. Nepomôžu vám a uškodia druhým. Drobné kvapky vody v ovzduší svetlo rozptýlia a skôr tak seba aj druhých oslepíte. Na takúto jazdu tu máte hmlovky.
  2. Nebrzdite a nezastavujte náhle. Spomalenie by ste mali urobiť na akceptovateľnú mieru. Ak sa na ceste naraz začnete „plaziť“, je tu veľké riziko, že vodič idúci za vami do vás nabúra. To isté platí aj pre zastavovanie auta – ak tak chcete urobiť, počkajte na najbližšiu slovnaftku, ale nikdy tak nerobte priamo na ceste.
  3. Sledujte dopravné značenie. Hoci značky berieme akosi automaticky, v hmle vám môžu veľmi pomôcť s informáciami o blížiacich sa prechodoch pre chodcov, križovatkách, obmedzeniach a podobne.
  4. Stíšte rádio a nenechajte sa vyrušovať. V hmle je komplikované uvidieť včas aj vozidlá záchrannej služby, no ak budete mať vypnuté rádio, isto ich budete počuť. To, že mobil za volantom do ruky nepatrí je samozrejmosť, no nenechajte sa vyrušiť ani inými vecami, ako je nastavovanie vetrania a podobne. V hmle potrebujete každú milisekundu pozornosti na ceste.

Zaujímavosti o hmlách

www.youtube.com

Fog rolling over Long Range Mountains in Lark Harbour Newfoundland
  • Hmla obsahuje asi 0,5 ml vody na meter kubický vzduchu. Ak by ste teda naplnili olympijský bazén hmlou a nechali ju skondenzovať, mali by ste v bazéne asi 1,25 litra vody.
  • V talianskom Piedmonte hmlu využívajú na pestovanie viniča. Kopce Monferrata, často zahalené do hmly, spôsobujú, že víno sa tu oberá až koncom októbra a vraj vďaka miestnej hmle (nebbia) má svoju špecifickú chuť a aj názov – nebbiolo.
  • V Americkej vojne za nezávislosť využil hmlu vo svoj prospech George Washington. 27. augusta 1776 počas bitky o Long Island prehrávali s Britmi a tak využil hustú hmlu na to, aby svojich 9 000 vojakov presunul smerom na Manhattan. Briti tak namiesto očakávaných vojsk našli po rozplynutí hmly len prázdne miesto.
  • Hmla pomáha prežiť tvorom na púšťach. Tam totiž takmer nikdy neprší. V čilskej púšti Atakama neprší aj vyše 170 dní. Častá je tam však hmla, ktorú miestni volajú camanchaca. Miestni preto splietajú veľké siete a jedna takáto sieť s veľkosťou 40 m2 zachytí až 66 litrov vody za deň.
  • Najhmlistejšie miesto na Zemi je na Newfoundlande. Pri miestnej lokalite Grand Banks sa teplý Golfský prúd stretáva sa studeným Labradorským prúdom a výsledkom je hmla, ktorá sa tu tvorí až 200 dní v roku.
AMI MÉG ÉRDEKELHET