Najväčšie jazero v Kalifornii je dnes slanšie než Tichý oceán ​

Foto: Salton Sea

Kalifornia je domovom mnohých prírodných zaujímavostí vrátane viac ako troch tisícok jazier. Hoci jazero Salton bolo kedysi skvelým miestom na dovolenku pri jazere, kúpanie v jeho vodách sa už neodporúča.

Saltonské jazero, ktoré sa nachádza východne od metropolitnej oblasti Los Angeles, bývalo obľúbeným dovolenkovým miestom, ale sucho to zmenilo. Približne pred 300 rokmi bolo jazero nahradené jazerom Cahuilla, ktoré vyschlo a vytvorilo Saltonskú panvu, do ktorej už rieka Colorado nedodávala vodu.

V roku 1905 však praskol zavlažovací kanál vybudovaný na rieke Colorado a voda sa vyliala do vyschnutej Saltonskej panvy.

Postupom času sa Saltonské jazero stalo najväčším jazerom v Kalifornii a obľúbeným cieľom návštevníkov pláží.

Jazero sa spočiatku považovalo za šťastnú náhodu a v jeho okolí vzniklo niekoľko rekreačných miest − najväčší rozkvet zažilo v 50. a 60. rokoch 20. storočia. Hoci sa medzitým táto chyba v zavlažovacom kanáli odstránila, menšie rieky a odtok z kanála umožnili, že jazero zostalo istý čas na vysokej úrovni.

Keďže však Saltonské jazero nemá odtok, jeho voda môže uniknúť len odparovaním. Odparovanie však spôsobuje aj „kondenzáciu" toxínov a soli vo vode, čo má za následok

obsah soli vo vode jazera je teraz o 50 % vyšší ako v Tichom oceáne.

V 70. rokoch 20. storočia bola táto oblasť vo viditeľnom úpadku: tropická búrka zničila okolité letoviská a odparovanie spôsobilo úhyn druhov rýb vo vode, ktoré už nezniesli vysokú koncentráciu soli.

Dnes je jedným z najväčších problémov zápach v okolí jazera a šíriaci sa prach, ktorý je plný škodlivých látok vrátane arzénu. V dôsledku toho má táto oblasť jednu z najhorších kvalít ovzdušia v Kalifornii.

Napriek tomu oblasť Salton Sea každoročne navštívi viac ako 200 000 ľudí, ktorí si prezrú ruiny bývalých letovísk a atrakcie národného parku Joshua Tree.

Ako však upozorňuje portál The Travel, s návštevou tejto oblasti sú spojené určité zdravotné riziká, pričom turisti často pociťujú bolesti hrdla a hlavy. Nepomáha ani zápach zhnitých vajec, ktorý spôsobuje síra, a mŕtve ryby vyplavované na breh.

Hoci je nepravdepodobné, že by jedna návšteva spôsobila trvalé poškodenie, v nemocniciach v blízkosti jazera je dvakrát vyšší podiel detí liečených na astmu, ako je celoštátny priemer.

Okrem toho je jeho povodie napojené na približne 50 poľnohospodárskych kanalizácií a voda z jazera je často plná pesticídov, dusíka, hnojív a iných vedľajších poľnohospodárskych produktov − takže aj keď vás nepríjemný zápach neodradí, neoplatí sa v ňom kúpať.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET