Oktoberfest: Od svadby cez dostihy až k jedinečnej gastronómii

Skončilo to ako najväčší ľudový festival na svete, kde sa v priebehu dvoch týždňov vypije viac než 7 miliónov litrov piva. Ako sa to celé začalo? S príchodom októbra sa síce ani tento rok pre pandémiu koronavírusu do Mníchova na Oktoberfest nedostanete, no môžeme sa pozrieť na jeho históriu a gastronómiu.

Foto: Getty Images Hungary

Počas prvej soboty konania Oktoberfestu sa z úst starostu Mníchova o polnoci ozve vo festivalovej hale Schottenhamel známe "O'zapft is!" pri narazení prvého suda piva. Tým sa začne dvojtýždňový sviatok piva, na ktorý ročne príde šesť miliónov návštevníkov, z toho až 30 % zo zahraničia. Prinajmenšom do roku 2019 to tak bolo. Pre koronavírus bol už druhý rok Oktoberfest 2021 zrušený. Práve preto je vhodný čas pozrieť sa na jeho iné stránky – ako vôbec vznikol a aké jedlá sa popri pive podávajú?

Veľká svadobná oslava a dostihy

Foto: Pixabay

Keď sa v roku 1810 oženil korunný princ a neskorší kráľ Ľudovít I. s princeznou Therese von Sachsen-Hildburghausen, bolo rozhodnuté, že na oslavu ich svadby sa zorganizujú aj dostihové preteky. Tie sa konali 12. 10. 1810. Oslava na lúke pred bránami mesta,Theresienwiese mala tak údobrú odozvu a úspech, že bolo rozhodnuté: organizovať sa budú každý rok. Postupne sa k oslave pridávali atrakcie, pilo sa čoraz viac piva a termín začiatku sa presúval na september pre stabilnejšie a krajšie počasie. A čoraz viac sa zabúdalo na kráľovskú oslavu a pivo začalo byť ústrednou témou.

Aké pivo sa pije na Oktoberfeste

Foto: Pixabay

Pivo podávané na Oktoberfeste môže pochádzať len zo šiestich mníchovských pivovarov: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu a Staatliches Hofbräu-München. Počas dvoch týždňov sa ho v 14 veľkých a 21 malých stanoch vypije toľko, že predstavuje až 30 % ich ročnej produkcie. Nejde pritom o hocijaké pivo. Ide o pivo typu Märzen. Toto pomaly fermentované pivo má asi 6 % alkoholu a pôvodne, ako jeho meno napovedá, sa vyrábalo v marci, aby zrelo v chlade v sudoch s určením na októbrový festival.

Oktoberfest je aj o gastronómii

Foto: Getty Images Hungary

K pivu sa pýtajú aj sýte jedlá a Oktoberfest je tak sviatok nielen pri milovníkov zlatého moku, ale aj dobrého jedla. Oktoberfest sa nedá predstaviť bez legendárnych praclíkov (brez'n). Tie sú symbolom, ktoré sa s oslavami neodmysliteľne spájajú. No bavorská kuchyňa toho má oveľa viac a dva týždne sotva postačia na to, aby ste to všetko vyskúšali. Klasické bavorské klobásky sú servírované s kyslou kapustou na jablkách a horčicou, no okrem tradičných bratwursts sú tu currywursts, leberwursts, bockwursts... je si z čoho vyberať. Jedlo Oktoberfestu, to je aj pečená polovica kuraťa – hendl. Chrumkavých, do zlatista pečených, sa ich vždy zje viac než pol milióna. Málo mäsa? Tak k tomu pridajte pečené prasiatka a bravčovinu aj hovädzinu na všetky spôsoby, viedenské rezne či bravčové kolená. K tomu, pochopiteľne, zemiaky na všetky možné spôsoby, biela kapusta na kyslý, ale aj červená kapusta na sladký spôsob – a „zacementovať" to celé môžete špeclami so syrovou omáčkou a slaninou na vrchu. Niet divu, že po zjedení týchto jedál sa vám na pretrávenie pýta pivo. Po ňom zas vyhladnete a práve ste pochopili dvojtýždňové perpetum mobile Oktoberfestu.

Ani tento rok v októbri do Mníchova nebude možné prísť, no malý Oktoberfest si môžete dopriať aj doma. Praclíky dostať aj v sieťach supermarketov či v dobrých pekárňach a ostatné jedlá nemajú ďaleko od typickej slovenskej kuchyne. Stačí si už len zo slovenských remeselných pivovarov objednať pivo typu Märzen. Keď nemôžete cestovať za chuťami, nechajte, aby chute pricestovali k vám.

AMI MÉG ÉRDEKELHET