Jednodňové výlety v okolí Ríma

Ako sa hovorí, všetky cesty vedú do Ríma, ale keď už sme tam, poďme sa poobzerať aj po okolí Večného mesta! Zaručene zažijeme jedinečný zážitok.

Foto: Shutterstock


Tivoli

Foto: Visit Tivoli

Len 30 km od Ríma nájdeme mesto Tivoli (staroveký názov mesta: Tibur), ktoré bolo podľa mýtov domovom faunov, vodných nýmf a sibýl. Príjemnou klímou a čarovným prírodným prostredím láka na výlet – nie náhodou je už od pradávna obľúbeným miestom odpočinku cisárov, kardinálov a pápežov. Najznámejšou budovou v Tivoli je majstrovské dielo talianskej renesančnej architektúry Villa d'Este, postavená v 16. storočí, a ktorá je od roku 2001 súčasťou svetového dedičstva. Jej impozantné fontány navrhol Bernini. Záplavy rieky Aniene často spôsobovali mestu škody, takže jej voda bola odklonená a pri parku Villa Gregoriana vznikol vodopád nevídanej krásy, ktorý sa snažil namaľovať každý šikovný maliar.

Bolsena

www.youtube.com

Visit Bolsena - Spot 2023

Toto opevnené mesto, známe svojimi stredovekými uličkami a románskymi kostolmi, sa nachádza severne od Ríma na brehu jazera Bolsena (Lago di Bolsena). K zaujímavostiam mesta patria brány mŕtvych (porte dei morti) – malé zamurované dvierka, ktorými vynášali mŕtvych z domu. Turistom sú prístupné aj katakomby pod románskym kostolom svätej Kristíny. Bolsena sa označuje aj ako eucharistický zázrak, pretože podľa legendy v roku 1263 počas omše začala hostia v ruke kňaza krvácať.

Viterbo

Foto: Visit Italy

Mesto Viterbo sa nachádza 60 km severne od Ríma a jeho staré mesto je jedným z najzachovalejších historických centier v strednom Taliansku. Nie je tu žiadny zhon, všetko sa dá pokojne pozrieť. Hlavnou atrakciou mesta je pápežský palác, ktorý slúžil ako útočisko pre pápežov, keď bola situácia v Ríme napätá. Za palácom sa nachádza ďalšia hlavná atrakcia mesta, katedrála San Lorenzo, postavená na ruinách Herkulovej svätyne v 12. storočí. Jej vysoká kampanila je dokonalým príkladom sienskej gotiky.

Civita di Bagnoregio

Foto: Civita di Bagnoregio

Pred viac ako 2500 rokmi Etruskovia postavili na strmej skale túto usadlosť so zvláštnou atmosférou, ktorá je známa aj ako „umierajúce mesto“. Po zemetrasení v 16. storočí skala na viacerých miestach praskla, po čom mnoho ľudí mestečko opustilo a v 20. storočí sa takmer úplne vyľudnilo. Hoci ho v lete navštevujú davy turistov, trvalo tu v skutočnosti žije len málo ľudí. Nie je dostupné autom, s mestom Bagnoregio ho spája 366 metrov dlhá lávka preklenujúca údolie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET