Prečo v zime treba jesť viac rýb a  jednoduché recepty z celej Európy

Štatistiky ukazujú, že až alarmujúcich 88 % z nás má vo svojej strave nedostatok vitamínu D. V lete ho získavame najmä zo slnka, no v zimných mesiacoch naň nesmieme zabudnúť v našej strave a jesť najmä ryby. Tu je sedem receptov, ktoré vás môžu inšpirovať k tomu, aby ste si v čase bez cestovania priniesli svet chutí k sebe domov.

Foto: 123rf

Ryby obsahujú nielen vitamín D stimulujúci rast buniek a vstrebávanie živín. Okrem silných kostí, prevencie proti rakovine a vysokému krvnému tlaku nám predovšetkým zlepšuje imunitu – chráni pri prechladnutí a nádche. Netreba zabudnúť na množstvo ďalších vitamínov, minerálov a omega-3 mastných kyselín. Drive Magazín pre vás vybral sedem známych aj menej známych a pritom jednoduchých rybích receptov, s ktorými precestujete Európu.

Fish and chips z Veľkej Británie

Foto: Getty Images Hungary

Fish and chips – týmto jedlom Briti prerazili do sveta.

Britská kuchyňa to celosvetovo na popularite nevyhráva, no jedným jedlom predsa len prerazili do sveta. Vyprážaná ryba a hranolky alebo fish and chips sú ostrovnou klasikou už od 17. storočia. Filé z ryby je najčastejšie z tresky alebo platýza, ktoré sú vypražené v cestíčku a podávajú sa s nakrájanými, vypraženými zemiakmi. K nim sa servíruje dip z vajíčok, mlieka a múky, ktorý dnes už často nahrádza majonéza. Hoci sa toto klasické jedlo nemôže radiť medzi najzdravšie, je to klasika, ktorú si dokáže urobiť prakticky ktokoľvek.

Fritelle di baccala z Talianska a Marmitako zo Španielska

Foto: 123rf

Baskická tradičná polievka marmitako dostala svoje meno podľa typického hrnca, v ktorom sa varí.

Pri putovaní po gastronomickej Európe nemôžeme obísť oblasť Stredomoria. Strava týchto národov sa považuje za najzdravšiu na svete a ryby v tom hrajú jednu z hlavných úloh.

Talianske fritelle di baccala je jedlo, ktoré sa až nápadne podobá tomu britskému. Treska sa najprv namočí do mlieka, aby sa následne premiešala s cestíčkom spolu s petržlenovou vňaťou a vypražila v oleji. Tento recept z oblasti Janova sa jedáva predovšetkým v období Vianoc ako predjedlo aj ako hlavné jedlo.

Pre Slovákov menej známy španielsky región Kantábrie na severozápadnom pobreží pri meste Bilbao dal svoj pôvod polievke marmitako. Dostala svoj názov podľa tradičného hrnca s pokrievkou a ide vlastne o tuniakový guláš. Spolu s cibuľou, zemiakmi, paprikou a paradajkami sa tuniaková polievka stala populárnou u rybárov na lodiach, ktoré lovili práve tuniaky. Vďaka svojej jednoduchosti sa jej popularita rozšírila aj do vnútrozemia.

Fiskefrikadeller z Dánska a Lohikeitto z Fínska

Foto: Getty Images Hungary

Fiskefrikadeller môže lámať jazyk pri výslovnosti, no odmenou mu je chuť tejto dánskej rybacej fašírky.

Dánsky fiskefrikadeller je zástupcom iného populárneho spôsobu ich prípravy – fašírok. Zmiešané sú s vajcami, mliekom, cibuľou, korením a čerstvými bylinkami. Niekde sa pridáva strúhanka, losos a krevety. K tomu neodmysliteľne patria samozrejme zemiaky, no tentoraz sú varené a zmiešané s maslom. Doplnkom je remuláda (majonézová omáčka) a plátok citróna.

Vo Fínsku a Švédsku sa zas pripravuje biela krémová polievka s lososom. Kým vo Švédsku ju nájdete pod názvom laxsoppa, vo Fínsku si pýtajte lokikeitto. V jednoduchej bielej polievke nájdete okrem smotany a rybieho vývaru kusy lososa, zemiakov a mrkvy.

Gradele z Chorvátska a maďarské halászlé

Foto: 123rf

Grilovaná ryba na balkánsky spôsob sa tradične podáva na blanšírovanom mangolde.

S rybou na „žaru" sa mnoho našincov stretlo počas dovolenky v Chorvátsku. Gradele je ryba grilovaná na otvorenom ohni. Počas grilovania sa ryba neustále potiera olivovým olejom, pomocou metličky vyrobenej z čerstvého rozmarínu. Chuť dopĺňa cesnak a petržlenová vňať. Podáva sa s varenými zemiakmi, ale ešte typickejší je blanšírovaný mangold.

Cestovanie po Európe ukončíme u našich južných susedov. Halászlé je typická rybacia polievka, ktorá je na rozdiel od iných receptov, zo sladkovodných rýb. Rybou môže byť kapor, sumec, ostriež alebo šťuka. Nezameniteľnú chuť Maďarska mu dodáva mletá paprika a tradične sa tento rybí guláš varil nad ohňom. Hoci má každý región svoj špecifický recept, medzi tie populárne patria szegedské halászlé zo štyroch druhov rýb, ako aj bajské halászlé, kde dominuje kapor a podávajú sa s domácou cestovinou gyufatészta.

Hľadáte rýchly a komfortný spôsob, ako zvýšiť svoj príjem vitamínu D? Zastavte sa na čerpacích staniciach Slovnaft. Vo Fresh Corneri tam exkluzívne nájdete Treska burger – kombináciu chrumkavej žemle a lahodnej tresky. To zažijete len na Slovensku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET