Pozor na májku: prudko jedovatý hmyz sa na Slovensku premnožil

Stačí, keď sa chrobáka nebudete dotýkať.

Foto: Shutterstock

S príchodom jari a oživením prírody sa na Slovensku zvyšuje aj aktivita hmyzu, ktorý môže byť pre človeka nebezpečný. Medzi nimi vyniká májka fialová, považovaná za jedného z najjedovatejších chrobákov na našom území. Tento chrobák, hoci na prvý pohľad pôsobí neodolateľne vďaka svojmu čiernemu telu s fialovým odleskom, je v skutočnosti nositeľom prudko jedovatej látky – kantaridínu, ktorý môže byť pri požití smrteľný, informuje portál iMeteo.sk.

Jar je najrizikovejšia 

Na Slovensku bolo zaznamenané zvýšenie počtu májok, čo znamená, že pravdepodobnosť stretnutia s týmto chrobákom sa zvyšuje najmä počas jarných mesiacov. Májka fialová je obzvlášť atraktívna pre deti vďaka svojej výraznej farbe a veľkosti, čo predstavuje zvýšené riziko nechceného kontaktu. Rodičia by preto mali byť obzvlášť ostražití a zabrániť akémukoľvek fyzickému kontaktu detí s týmto hmyzom.

Zo života májky

Foto: Pexels

Zaujímavosťou je, že májka prechádza komplikovaným vývinom, ktorý zahŕňa viacero štádií od larvy až po dospelého jedinca. Ich životný cyklus zahŕňa aj obdobie, keď sa larvy živia larvami včiel a medom, čo predstavuje problém pre včelárov. Na druhej strane, dospelé jedince sa živia rastlinnou potravou a sú viditeľné najmä od marca do konca mája, kedy kladú vajíčka do zeme.

Nezomriete, ak chrobáky nebudete vo veľkom jesť 

Podľa denníka Plus JEDEN DEŇ odborníci upokojujú, že pri dodržaní základných opatrení, ako je vyhýbanie sa priamemu kontaktu a následné umytie postihnutého miesta v prípade kontaktu, by nemalo dôjsť k závažnejším zdravotným problémom. Kantaridín, hoci je prudko jedovatý, neznamená bezprostredné nebezpečenstvo smrti, pokiaľ nedôjde k požitiu veľkého množstva jedincov.

Foto: unsplash

Napriek všeobecnej obave, výskyt májok na Slovensku neznamená bezprostrednú hrozbu pre obyvateľstvo. Dôležité je však byť informovaný o ich potenciálnom nebezpečenstve a dodržiavať preventívne opatrenia, aby sa predišlo nežiaducim zdravotným komplikáciám.

S pribúdajúcim počtom májok je nutné venovať zvýšenú pozornosť, najmä ak trávite čas v prírode so svojimi deťmi.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET