Séta a jég alatti és föld fölötti „Üvegtermekben"

Az izlandi gleccserekben nyáron látványos jégbarlangok képződnek.

Fotó: Unsplash
Európa jeges-vulkanikus szigete hihetetlen sok természeti szépséget tartogat, amelyek egy részét már bemutattuk, most azonban találtunk még egy természeti csodát, amiről be kell számolnunk.

Ezeket az izlandi természeti képződményeket „Üvegtermeknek" is szokták nevezni – a jégkupolák tulajdonképpen a gleccserek alatt ideiglenesen kialakuló jégbarlangok, amelyek nagyon tiszták, így részben áteresztik a fényt, következésképp alattuk állva valóban olyan hatást keltenek, mintha üvegkristályok magasodnának a fejünk fölé.

A jégbarlangok létrejöttéhez egy nagyon különleges együttállásra van szükség. Nyáron, amikor olvadnak a gleccserek, a lefolyó csapadék kis vájatokat, víznyelőket képez a jégben, mely járatok üregekké alakulnak, és egy nagyobb olvadás közben meg is mozdulnak.

Hogyan lehetséges ez?

A gleccserek mindig a hóhatár fölött alakulnak ki, vagyis a hideg miatt ezeken a területeken a csapadék mindig hó formájában esik. Ám, ahogy napközben enyhül az idő (kizárólag nyáron), az olvadó csapadék az említett kis vájatokban befolyik a jég alá, megmozgatja a nagy jégtömeget, a jégtömb lejjebb csúszik, majd a hideg miatt pár órán belül vissza is fagy. A rétegek közé folyó vízből képződő kis jégdarabok pedig összetapadnak, és kürtőket hoznak létre a gleccserek alján – ezeket hívjuk Üvegteremnek.

Az egyik leghíresebb jégbarlang a Svínafellsjökull gleccseren formálódik évről évre, és rengeteg turistát vonz – persze csak a bátrabbak közül, hiszen az extrém látványhoz extrém körülmények is párosulnak. Egy ilyen barlangtúrához ugyanis speciális felszerelés és némi tapasztalat is szükséges.

Jégbarlangok Izlandon

Fotó: Instagram

Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: 123rf


Fotó: Unsplash


Fotó: Instagram



Fotó: Instagram



AMI MÉG ÉRDEKELHET