Dovolenkové destinácie, kam môžete cestovať bez nutnej karantény po prílete

Rok je pre cestovateľov veľmi dlhá doba na to, aby sedeli doma a nikam necestovali. Množstvo neustále sa meniacich obmedzení a vývoj pandémie odradí pred dovolenkou väčšinu ľudí. Ak však patríte k tým dobrodružnejším, vybrali sme pre vás destinácie, kde po prílete nemusíte ísť do karantény.

Foto: Getty Images Hungary

Mimoriadna situácia, ktorá bola na Slovensku predĺžená do 12.3.2021, so sebou nesie aj obmedzenia týkajúce sa cestovania. Hoci sa musíme pohybovať len v rámci svojho okresu, cesta do zahraničia a na zahraničné letiská obmedzená nie je. Ak teda veľmi túžite po dovolenke, môžete ísť. No musíte dodržať podmienky tej-ktorej krajiny, ako aj rešpektovať opatrenia Slovenska pri príchode z nej. Momentálne je možné pricestovať zo zahraničia bez povinnej päťdňovej domácej karantény a následného PCR testu len z deviatich krajín sveta. Kam sa však môžete vybrať, aby ste nemuseli hneď po pristátí vo vysnenej krajine skončiť v karanténe?

Cestovanie bez karantény a testov

Foto: Getty Images Hungary

Pri príchode do týchto európskych krajín nemusíte mať ani aktuálny test, a nemusíte ani ísť do karantény: Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko, Macedónsko, Srbsko a Švédsko.

Bez testov sa aktuálne dostanete aj do exotických destinácií, ako je Dominikánska republika, Kostarika, Kolumbia, Mexiko, Tanzánia a Zanzibar.

Pred odletom si však overte, či nie je nutné vyplniť registračný formulár o vašom príchode do tej-ktorej krajiny. Počítajte tiež s tým, že hoci tam sa dostanete bez obmedzení, pri návrate musíte nastúpiť do povinnej domácej karantény. Tá trvá päť dní, po uplynutí ktorých môžete ísť na PCR test. Až jeho negatívny výsledok ukončuje vašu karanténu, ktorá bez PCR testu trvá až dva týždne.

Cestovanie bez karantény, no s platným PCR testom

Foto: 123rf

Zoznam krajín, kde po príchode nemusíte ísť do karantény, no požadujú platný PCR test je podstatne dlhší. To, aký starý môže PCR test byť, sa líši od krajiny ku krajine. V mnohých vám umožnia urobiť si PCR test po prílete a tak si vždy po zvolení konkrétnej destinácie dobre preštudujte aktuálne nariadenia.

Toto sú exotické destinácie, kam sa môžete s negatívnym PCR testom dostať bez karantény po prílete do nich: Antigua a Barbuda, Aruba, Bahamy, Barbados, Belize, Brazília, Dominika,Egypt, Ekvádor, Francúzske zámorské územia (Guyana, Mayotte, Francúzska Polynézia, Nová Kaledónia), Ghana, Jamajka, Kapverdy, Keňa, Maldivy, Maroko, Omán, Panama, Rwanda, Spojené arabské emiráty, Uganda, Tahiti, Tunisko, Turecko.

Pri návrate na Slovensko si opäť pripočítajte 5 dní v domácej karanténe pred absolvovaním PCR testu.

Návrat na Slovensko bez testu či karantény

Foto: Getty Images Hungary

Jedno je isté: Nejakej tej karanténe a testom sa pri cestovaní do zahraničia proste nevyhnete. Existuje 9 krajín sveta, ktoré sú aktuálne pre Slovákov vyhlásené za menej rizikové. To znamená, že ak z nich pricestujete, nemusíte absolvovať test, ani karanténu. Sú nimi Austrália, Čína, Fínsko, Island, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur a Taiwan.

No pri príchode do týchto krajín je to už horšie. Väčšina z týchto krajín má dokonca povinnú karanténu po príchode a bez PCR testu do nich cestu ani neplánujte.

Malé veľké komplikácie

Foto: 123rf

Ak ste skalopevne odhodlaní cestovať, nemôže vám v tom nik zabrániť. Každopádne však odporúčame mať uzatvorené platné špeciálne poistenie pre COVID-19 na celú dĺžku pobytu. Okrem toho myslite aj na transfer na letisko. Obmedzená verejná doprava môže znamenať nutnosť toho, aby vás tam (zvyčajne do Viedne) niekto zaviezol. No aj táto osoba musí mať vyplnené registračné formuláre a prehlásenia podľa aktuálnych požiadaviek rakúskej (alebo inej príslušnej) vlády.

Cestovanie je dnes preto plné zdvihnutých obočí a hlasných povzdychov. Svet očakáva, že s postupom vakcinácie sa situácia s medzinárodným cestovaním ustáli až na jeseň. Dovtedy je to čisto na vás – či sa pobijete o svoju tohtoročnú exotickú destináciu, alebo či objavíte ešte viac zo Slovenska a svojho najbližšieho okolia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET