Kam za teplom, keď v Európe zavládne pani zima

Máte radi teplo a stále sa nejak neviete zmieriť s tým, že letu už definitívne odzvonilo? Radšej by ste celú zimu prespali? I keď v posledných rokoch už ani zima na Slovenku nie je to, čo bývala, pre všetky teplomilné povahy prinášame zopár tipov, kam sa môžete ísť zohriať. Pritom nemusíte presedieť hodiny v lietadle, stačí sa vybrať do Európy.

Foto: Shutterstock


Kanárske ostrovy

Foto: unsplash

To je osem ostrovov v Atlantickom oceáne, kde môžete vypnúť od každodennej rutiny a vrátiť sa domov s novou energiou. Skvelou voľbou na rodinnú dovolenku sú Tenerife alebo Gran Canaria vďaka menšej veternosti, preto tu bude teplejšie ako napríklad na Fuerteventure. Počas zimných mesiacov je tu ideálna teplota dokonca aj na opaľovanie - príjemných 17 °C. Geograficky sa nachádzajú bližšie k Afrike, no oficiálne sú administratívnou súčasťou európskeho Španielskeho kráľovstva. Suverénne preto obsadzujú prvú priečku najteplejších miest v Európe. Objavte ich sopečnú prírodu, oddýchnite si na nebeských plážach, preskúmajte prastaré lesy, nechajte sa unášať dychberúcimi výhľadmi nad útesmi a roklinami a ponorte sa do krištáľovo čistých vôd. Dajte si do tela počas sopečnej túry a večer, pri pozorovaní oblohy ako z časopisu posiatej miliónmi hviezd, si za odmenu vychutnajte kanárske vínko. Zima je skvelým obdobím na výletné plavby za pozorovaním veľrýb a delfínov, návštevu zoo, zábavných a botanických parkov, akvárií, múzeí, pešiu či cykloturistiku, golf alebo niektoré vodné športy.

Algarve

Foto: Pexels

Za poriadnou porciou vitamínu D sa vydajte do Algarve. Zima v Algarve je veľmi podceňovaná. Slnkom pobozkaná južná časť Portugalska je dokonalým útočiskom, keď v Európe panujú chladné, tmavé dni a povianočná melanchólia. Portugalsko má 300 slnečných dní v roku a priemerná teplota počas zimnej sezóny dosahuje 12 - 16 °C, no pocitovú teplotu môže znižovať portugalský vietor. Nespútané pláže, ohromujúce útesy, farebné rybárske dedinky a neuveriteľný príboj sú len niektoré z vecí, ktoré môžete v zime očakávať od Algarve. Známe miesta ako Praia da Marinha alebo Ponta de Piedade navštívi v zime iba hŕstka ľudí. V zime sú tiež ideálne plavby loďou, ktoré vás dopravia na pláž Benagil, kde si prenajmite kajak a pozrite si úchvatnú jaskyňu s rovnomenným názvom, jednu z najznámejších morských jaskýň v Európe, ktorá býva v lete preplnená. Ak chcete kratšiu a ľahšiu túru, vyskúšajte Carvoeiro Boardwalk, kde môžete preskúmať nádherné prírodné kúpalisko, jaskyne a skalné útvary v Algar Seco. Užite si mestá Lagos, Albufeira alebo najväčšie mesto regiónu Faro bez lámania si hlavy, v ktorej reštaurácii bude voľné miesto. V pokoji sa usaďte a ochutnávajte to najlepšie portugalské jedlo, víno a kávu.

Azory v zime

Foto: unsplash

Azory nie sú vyslovene teplé, keďže sa nachádzajú uprostred Atlantického oceánu. Nie je to ani destinácia na vylihovanie na pláži. Napriek tomu je teplota v decembri vyššia ako u nás, okolo 13 – 18 °C. Navyše sú ostrovy menej preplnené, takže sú ideálne pre ten pravý, autentický zážitok z dovolenky. Letenky sú relatívne lacné a ubytovanie je tiež výhodnejšie. Čaká vás tu neuveriteľná prírodná panoráma plná drsných, dramatických kráterov a jaskýň, horúcich prameňov a zelených lesov.Ostrovy sú určené najmä pre milovníkov prírody. Staré dediny, kostoly, pevnosti, paláce, sopečné pláže, úžasné jazerá a prekrásny výhľad na pobrežie. V okolí ostrovov nájdete vinice, ananásové a čajové plantáže, ktoré môžete navštíviť. Na preskúmanie ostrova je ideálne požičať si auto alebo si rezervovať dobrodružný výlet džípom. Azory sú známe tým, že sú priechodom pre viac ako 28 rôznych druhov veľrýb. Preto si určite nenechajte ujsť tento zážitok, kde môžete pozorovať veľryby a delfíny v ich prirodzenom prostredí. Sopečný pôvod tohto portugalského súostrovia vytvoril niekoľko horúcich prameňov a prírodných bazénov. V skutočnosti sú Azory pre mnohých považované za raj termálnych kúpeľov, takže keby vám aj bola zima, máte sa ísť kam zahriať a vychutnať si relax. Voda v termálnych prameňoch má oranžovo-hnedú farbu, je to pre vysoký obsah prítomného železa. Preto odporúčame vziať si so sebou staré alebo čierne plavky. Teplota vody sa pohybuje medzi 35 ºC a 40 ºC. V záhrade Terra Nostra nájdete impozantné storočné stromy, botanické záhrady, množstvo kvetov a termálne kúpalisko. Terceiru navštevujú milovníci prírody a architektúry, zatiaľ čo São Miguel je vyhľadávaný práve pre jeho termálne kúpele. Ak je vaším obľúbeným športom turistika, nenechajte si ujsť výlet na Pico.

Malta

Foto: unsplash

Malta ležiaca v Stredozemnom mori má viac ako 300 dní slnečného svitu. Zimné teploty sa pohybujú od 13 do 20 °C, čo je ideálne na objavovanie hlavného mesta Valletty bez potreby zimnej bundy. Malta – to nie sú len krásne pláže. V zime ostrov láka na objavovanie kultúry a je tiež obľúbeným medzinárodným potápačským hotspotom. Za zastávku určite stojí aj dedinka slávneho Pepka námorníka. Najnavštevovanejší instagramový spot na Malte je ostrov Gozo. Ideálne miesto na únik, keď si chcete užiť prírodnú scenériu. Jedna z obľúbených túr je cez útesy Gebel Ben Gorg do zálivu Dwejra. Je to najlepšia trasa, ako si vychutnať typický maltský vidiek plný zelene a krásnych pobrežných výhľadov na Stredozemné more. Aby ste sa dostali na Gozo, musíte si vziať trajekt, ktorý odchádza z Ċirkewwa, na najsevernejšom cípe hlavného ostrova Malta. Počas cesty trajektom oceníte panoramatický výhľad na ostrov z najvyššej paluby, odkiaľ zahliadnete aj malý ostrov Comino.

AMI MÉG ÉRDEKELHET