Kam v jeseni za teplom

Keď sa na Slovensku začínajú dažde, v iných kútoch sveta sa sezóna dažďov končí. Ak si nechcete zvyknúť na kratšie dni a chladné rána, sychravé počasie a veľa jesenných dažďov, toto sú tri exotické destinácie Ázie, kam sa môžete koncom jesene vybrať.

Foto: Pexels

Ázia je najväčší kontinent na svete a precestovať ju celú sa podarí málokomu. Je iná, pohodová a lacná. Ukrýva v sebe množstvo nádherných miest, či už k ich vytvoreniu prispela príroda alebo ruka človeka. Obrovský a pestrý kontinent siahajúci od pláží Stredozemného mora až k uličkám gejší v Japonsku ponúka pre každého niečo. Bohatstvo na vás dýchne v Dubaji, Ománe, Katare, Bahrajne či Saudskej Arábii. Za prírodou vyrazte do Himalájí, za nosorožcami zas do Nepálu a za pandami do Číny. Najkrajšie pláže vás očaria v Thajsku, ale aj na Maldivách. Milovníci pamiatok sa musia zastaviť v Barme, Laose a Kambodži.

Thajsko

Foto: Pexels

Exotické Thajsko sa rozprestiera v juhovýchodnej časti Ázie a je lákadlom najmä počas našej zimy. Od novembra sa tu začína obdobie sucha s teplotami okolo 30 ºC. Thajsko sa nachádza v tropickom podnebí so stabilne vysokými teplotami. Aj preto je často vyhľadávané na oddych a kúpanie v mori. Ponúka totiž až gýčovito krásnu krajinu s ostrovmi, belostnými plážami a tyrkysovým morom, bohatú architektúru, ale aj kuchyňu. Množstvo ľudí dnes preferuje dovolenkové destinácie, kde je pokoj bez hluku z okolitých barov. Jedna z pokojnejších destinácií je ostrov Koh tao. More je priezračné s farebnými rybkami, vhodné na potápanie. Ostrov je tiež domovom vzácnych druhov korytnačiek, ktoré tu môžete stretnúť. Môžete sa odtiaľto vybrať loďou na okolité ostrovy - Koh Samui je vzdialený 64 km a Koh Phangan 35 km. Ak chcete zažiť naopak divoké Thajsko, skúste Chiang Mai. V októbri a novembri sa tu konajú festivaly svetiel Loy Krathong a Yi Peng. Presný dátum závisí od lunárneho kalendára. Stačí si prenajať skúter a za 10 minút ste v džungli. Ak chcete zažiť Thajsko ešte trochu inak, vycestujte do Ang Thong. Nekonečné more a v ňom náhodne uložené ostrovčeky. Na jednom z nich bola napísaná kniha Pláž, ktorá sa neskôr stala predlohou k rovnomennému filmu.

Japonsko

Foto: unsplash

Možno nie až také vyhľadávané, no napriek tomu veľkolepé. Od futuristických mrakodrapov cez pokojné bambusové lesy a neónové arkády až po pokojné chrámy. Ak máte čas iba na jednu japonskú destináciu, voľte Kjóto. Gion je miesto, kde môžete stretnúť gejšu, Higashiyama má mnoho krásnych chrámov na objavovanie a Arashiyama je jednou z najtradičnejších štvrtí a domovom bambusových lesov, zvláštnych chrámov a opíc. Za pol dňa z Kjóta môžete navštíviť hrad Himedži - jeden z prvých pôvodných japonských hradov. Opakom tradičného Japonska je ultramoderné Tokio. Osaka predstavuje neónové šialenstvo, úžasné jedlo, dostupné ceny a pre vyznávačov sveta Harryho Pottera si spravte zastávku v Universal Studios Japan. Milovníci hôr, ktorí chcú byť bližšie k hore Fuji, zamierte k jazeru Kawaguchiko, ktoré sa vyníma najmä na jeseň. Výhľady si môžete vychutnať pešo alebo na bicykli okolo jazera alebo vyskúšajte lanovku či loď. Ak chcete dostať lekciu z histórie, navštívte Hirošimu a jej múzeum Mieru, ktorá vás donúti na chvíľu zastať a zamyslieť sa. Dažďa sa tu nemusíte báť. V tých častiach Japonska, kde hrozísezóna dažďov, sú ňou zasiahnuté v júni a júli, len na Okinawe až do augusta.

Vietnam

Foto: Pixabay

Vo Vietname spadne až polovina ročných zrážok v októbri a novembri. Počas skorého decembra už doznievajú dažde, a tak ak si budete chcieť oddýchnuť od predvianočného zhonu a pandemická situácia to umožní, táto nie až taká známa destinácia je klenot, ktorý musíte objaviť. Atrakcií vo Vietname je veľa. Od úžasnej prírodnej krajiny, nedotknutých ostrovčekov a malebných dedín až po vojnové múzeá, koloniálne stavby a staroveké citadely. V meste Ba Dinh sa týči 40m vysoká cisárska citadela Thang Long, ktorá je pútavou relikviou histórie, patrí k svetovému dedičstvu UNESCO. Provincia Quang Binh je divoký región džungle v strede Vietnamu, blízko hraníc s Laosom. Táto oblasť je posiata stovkami hlbokých jaskýň vrátane jednej z najväčších na svete - Hang Son Doong. Obsahuje takú vysokú jaskyňu, že by sa do nej zmestil mrakodrap. Plavba po delte Mekongu vás spomalí a donúti pozorovať ďaleké brehy, zatiaľ čo vaša loď, zaťažená ovocnými a ryžovými vrecami, sa pokojne nechá unášať prúdom. Plaviť sa môžete aj okolo ryžových polí v rámci scénického krajinného komplexu, dramatických vápencových výbežkov - Tam Coc, taktiež zapísané v UNESCO. Ban Gioc predstavuje vodopády pozdĺž rieky Quay Son. Najúžasnejšia prírodná pamiatka juhovýchodnej Ázie. Môžete sa vyšplhať ku najvyššiemu miestu vodopádov a kochať sa scenériou. Za výtvorom postaveným človekom zamierte do provincie Da Nang, kde stojí Zlatý most, ktorý podopierajú božie ruky. Prejdite sa po 150 m dlhom chodníku, vysoko nad nádhernou zeleňou zdanlivo nekonečných vrchov Ba Na. Na záver nesmieme zabudnúť na ostrov Phu Quoc, útočisko pre cestovateľov, ktorí chcú ujsť z ruchu vietnamských miest a vychutnať si krásne pláže.

Jeden z dôvodov, prečo mnoho cestovateľov zavíta do juhovýchodnej Ázie, je ten, že je lacnejšia ako väčšina destinácií na svete. Ponúka toľko zaujímavých oblastí, ktoré je potrebné preskúmať. Nedotknuté pláže, úžasní ľudia, bohaté kultúry, fascinujúce tradície, džungľa a rozmanitá príroda, ale aj rušný nočný život. Tajomné vône, lahodné delikatesy, ohlušujúci rozruch, to všetko zaostrí vaše zmysly. Ak máte radi nové veci, Áziu musíte navštíviť. A práve neskorá jeseň a zima je na to ako stvorená.

AMI MÉG ÉRDEKELHET