Kanadából Mexikóba – biciklivel!

A világ leghosszabb bicikliútja több országon és rengeteg kalandon vezet keresztül.

Fotó: Instagram

A The Great Divide Mountain Bike Route több mint 4800 kilométer hosszú és nagyjából egy hónap megtenni az egész utat.

Életreszóló kaland, érdekes kihívás és egyben embert próbáló teljesítmény Kanadából elkerékpározni egészen Mexikóig – ehhez ugyanis egy egész kontinenst kell keresztül szelni. Az utat 1997-ben kezdték kiépíteni – ekkor még csak 10%-át kövezték ki –, azóta megtoldották még egy szakasszal néhány évvel ezelőtt, így érte el a mostani, 4800 km-es hosszát.

A The Great Divide Mountain Bike Route a kanadai Banfftól egészen az új-mexikói Antelope Wellsig húzódik.

A hegyi- és terepbiciklisták körében igazi próbatételnek számít, hiszen nagyon vegyes terepen kell navigálni, és ahogy minden elhanyagolt ösvényen, itt is előfordulhat, hogy a kavicsos, földes, keskeny utakon a kerékpárt is szervizelni kell. A változatos terep ellenére a Bikepacking biciklis szakoldal az útvonal nehézségét a tízből csak 5,5-re értékeli.

Amatőröknek is teljesíthető

Fotó: bikepacking.com

Alkalmi és hobbi kerékpárosoknak érdemes átgondolniuk, hogy minden kényelmetlenségével együtt, vállalnak-e egy ilyen hosszú túrát. Az ösvény nem nehéz, nincsenek nagy szintkülönbségek (kb. 60 méter az összemelkedés) vagy nagyon nehéz terepek, de a hossza extrém, és ehhez a megterheléshez bizony szoktatni kell a szervezetet – gondoljunk csak arra, amikor még a zselés nyereg is feltöri a hátsónkat már 60 kilométer után.

Akár kezdő terepbiciklisták vagyunk, akár tapasztaltak, minimum hármas csoportokban induljunk útnak.

Érdemes bizonyos szakaszokat kihagyni és tömegközlekedéssel kombinálni az utazást, esetleg autót kérni az egyik szakasz végére, arra az esetre, ha kimerülnénk, lesérülnénk vagy csak beiktatnánk pár nap pihenőt.

Megéri a látvány

Fotó: bikepacking.com

Kanadától az USA nyugati szélén keresztül juthatunk el Új-Mexikóig, ami nagyon színes, változatos tájat ígér, hegyeket, sűrű erdőket, patakokat, szép völgyek látványát, de ez a sokszínűség azt is jelenti, hogy minden időjárásra fel kell készülnünk, olyan sátrat és hálózsákot kell vinnünk, amelyek szélsőséges időben is kényelmesek, gyorsan, könnyen használhatóak. Más veszélyekre is fel kell készülni:

Ételt sose hagyjunk elöl, ez ugyannis a grizzly medvék és a pumák vadászterülete, de gyakoriak a csörgőkígyók is, azaz mindig éberen kell figyelni a környezetünket.

A szakadékok, az időjárás szeszélyei és a vadállatok miatt mindenképpen ajánlott GPS-szel felszerelkezve útnak indulni a The Great Divide Mountain Bike Route-on.

AMI MÉG ÉRDEKELHET