Ako sa dostali tri kanadské mestá medzi najlepšie miesta pre život? Povieme vám!

Veľkú úlohu zohráva aj blízkosť prírody.

Foto: Shutterstock

Z desiatich najlepších veľkomiest pre život sa až tri nachádzajú v Kanade – čo je však ich tajomstvom? BBC sa opýtala obyvateľov všetkých troch miest a z ich odpovedí je jasné, čo je potrebné k tomu, aby sa ľudia cítili dobre v meste aj vo všedné dni.

VANCOUVER

Foto: Destination Vancouver

Najlepším mestom pre život v Kanade sa stal v tomto roku Vancouver, ležiaci na malebnom západnom pobreží krajiny.

Obyvateľov uchvátili krásy prírody, svojská kombinácia hôr a oceánu vnáša do ich všedných dní vzrušenie a rozmanitosť.

Podľa nich sa nikto nemôže cítiť dobre, ak nestrávi dostatok času vo voľnej prírode. V tomto meste je to celkom ľahká úloha, lebo Vancouver je plný väčších či menších parkov. Klasickou destináciou medzi nimi je obrovský, 405-hektárový Stanley Park – v tomto zelenom priestore v srdci mesta sa ocitnete v dažďovom pralese so stáročnými stromami.

Môžete si vybrať z veľkého množstva turistických trás. Tí, ktorí túžia po náročnejšom športovom výkone, sa môžu vydať na horu Grouse. Hoci ide o relatívne krátky úsek s dĺžkou 2,9 kilometra, turisti musia cestou na vrchol prekonať 800 výškových metrov a 2800 schodov. Nesklamú sa ani tí, ktorých viac láka miestna gastronómia, keďže mesto sa len tak hemží farmárskymi trhmi, food truckmi, vychytenými bistrami a modernými kaviarňami. Navyše najlepšie sushi reštaurácie mimo Japonska sú vraj práve vo Vancouveri.

CALGARY

Foto: Tourism Calgary

Podľa tamojších obyvateľov ponúka toto mesto neďaleko Skalnatých vrchov skutočnú malomestskú atmosféru, hoci má 1,5 milióna obyvateľov, čím je štvrtým najväčším v Kanade. Táto atmosféra však neznamená, že tu nie je množstvo vzrušujúcich kultúrnych podujatí, vždy plných reštaurácií a rušný nočný život – no všetko sa to spája s komunitou, ktorá sa o seba navzájom stará.

V jednom z najviac cenovo dostupnom kanadskom veľkomeste sa ľudia radi hýbu, čomu pomáha aj fakt, že tu sa nachádza najväčšia sieť chodníkov a cyklotrás v celej Severnej Amerike.

Môžete tu behať alebo sa bicyklovať na vyše tisíc kilometroch bez toho, aby ste opustili samotné Calgary. Dlhé a mrazivé zimy strávi väčšina obyvateľstva na lyžiach či na korčuliach, vďaka infraštruktúre, ktorá bola postavená pred zimnými olympijskými hrami 1988.

TORONTO

Foto: Destination Toronto

Najľudnatejšie mesto Kanady skončilo na poprednom mieste najmä vďaka svojmu dopravnému systému orientovanému na ľudí. Tunajší obyvatelia sa cítia obzvlášť bezpečne na uliciach – i pod povrchom. Toronto je totiž známe aj pre slávny podzemný systém chodníkov PATH. Trasy v celkovej dĺžke 30 kilometrov spájajú obchody, reštaurácie či ambulancie v meste a vďaka nim sa ľudia môžu pohybovať bez bundy aj počas zimy. V meste sa na mnohých miestach nachádzajú aj bicykle na prenájom, teda na dopravu sa tu nikto nemôže sťažovať.

Toronto je inak najfarebnejším mestom na svete, viac ako polovica tu žijúcich ľudí sa narodila v zahraničí.

To na jednej strane podporuje vznik rozmanitých festivalov a gastronomických podujatí, na druhej strane vytvára príležitosti mnohým ľuďom z rôznych prostredí, aby sa podieľali na ďalšom raste jedného z najvýznamnejších technologických centier v Severnej Amerike.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky: pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET