Americký Paríž: Montréal

Atmosféra druhého najväčšieho mesta Kanady uchváti každého turistu. Ak ste fanúšikom Paríža, budete milovať aj Montréal!

Foto: Shutterstock


Frankofónny ostrov v anglosaskom mori

Foto: Visit Montreal

Provincia Québec, ktorá sa nachádza vo východnej časti Kanady, má svoj názov podľa svojho hlavného mesta, Ville de Québec (po anglicky Quebec City). 80 % z 8,5 milióna obyvateľov provincie považuje francúzsky jazyk ako materinský, a za svoje jazykové práva bojovali mnoho desaťročí počas britského koloniálneho obdobia, čo sa podarilo tak dobre, že dnes je to jediná provincia v Kanade, kde úradným jazykom je francúzština, a nie angličtina. Francúzska kultúra a dedičstvo európskych predkov sa berú veľmi vážne, a to natoľko, že návšteva Québecu vám môže priniesť pocit, že ste v Európe. Na francúzske dedičstvo odkazuje aj motto provincie Québec: „Je me souviens“, teda „Pamätám si“.

Montréal – kráľovská hora

Foto: Visit Montreal

Hoci je hlavným mestom provincie Ville de Québec, jej najväčším mestom je Montréal, kde spolu s predmestiami žije viac ako 3,5 milióna ľudí. Po Paríži je teda Montréal druhým najľudnatejším francúzsky hovoriacim mestom na svete. Je pomenovaný po Mont Royal (kráľovská hora) v blízkosti mesta, ktorý je so svojou výškou 233 metrov skôr kopcom ako horou. Dlho bol obchodným hlavným mestom Kanady, no v 70. rokoch túto úlohu prevzalo Toronto. Dnes je významným centrom financií, kultúry, vedy a medzinárodných záležitostí. Montréal je považovaný za siedme najlepšie univerzitné mesto na svete a sídli tu niekoľko inštitúcií OSN.

Neexistuje francúzska metropola bez Notre-Dame

Foto: Visit Montreal

Hlavné námestie Montréalu je Place d'Armes, kde stojí jedna z hlavných atrakcií mesta, bazilika Notre-Dame de Montréal. Hoci je o niečo menšia, ako jej menovec v Paríži, krása dvojvežového kostola je stále pôsobivá. Z centra mesta sa krátkou túrou dostanete na Mont Royal, na úpätí ktorého sa nachádzajú reštaurácie a kaviarne s nefalšovanou francúzskou atmosférou. Na svahu kopca si môžete poprezerať aj monumentálnu baziliku Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal.

Najväčšie a najstaršie múzeum krásneho umenia v Kanade, Musée des beaux-arts de Montréal, sa nachádza v štvrti Mille carré doré, známej svojimi nádhernými budovami. Oplatí sa navštíviť aj komplex prírodovedného múzea Biodome, ako aj botanickú záhradu, ktorá je nevšednou oázou v srdci mesta. Keď už hovoríme o relaxe a zábave, najväčšie ruské koleso v Kanade – La Grande Roue de Montréal – bolo postavené na ostrove v starom prístave s nádherným výhľadom na mesto a jeho okolie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET