Kihagyhatatlan karácsonyi étel: a szlovák káposztaleves

Idén is ott a helye az ünnepi asztalon.

kapustnica

Szlovákia egyik legelterjedtebb karácsonyi étele a szárított gombával ízesített káposztaleves, a kapustnica. Minden családnak megvan a maga receptvariációja erre a klasszikusra – mi most ezek közül mutatunk be egyet.

A savanykás és tápláló étel előkelő helyet foglal el a szlovák gasztronómiában. Karácsonykor az egyik legalapvetőbb fogás a halételek és a burgonyasaláta mellett, ráadásul az esküvők éjféli vacsorájának is meghatározó része. Számtalan változatban készül: van, aki nokedlit is tesz bele, van, aki a végén behabarja tejföllel, és némelyik verzióban izgalmasabb hozzávalókat, például aszalt szilvát is találhatunk.

Mi most egy alapreceptet mutatunk be – bár viszonylag sokáig, körülbelül két és fél óráig tart elkészíteni a kapustnicát, a végeredmény minden erőfeszítést megér.

Hozzávalók tíz adagra:

Fotó: Shutterstock

1 kg savanyú káposzta

0.5 l savanyú káposzta leve

500 g sertéslapocka

700 g füstölt sertésnyak

400 g füstölt kolbász

2.5 l sertésnyakból főzött „alaplé”

30 g szárított gomba

2 egész vöröshagyma

2 egész alma

3 gerezd összenyomott fokhagyma

Feketebors, köménymag, szegfűszeg, borókabogyó, só, fűszerpaprika és csemegepaprika ízlés szerint

0.5 l tejföl

1 teáskanál liszt

Cukor (ha túl savanyú a káposzta)

Elkészítés:

Fotó: Shutterstock

Kapustnica

A füstölt sertésnyakat megmossuk és 2,5 l vízben kb. 60 percig főzzük, amíg puha nem lesz. Ezután vegyük ki a húst, és tegyük félre későbbre. A levét ne öntsük ki, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Amikor az „alaplé” kellően kihűlt, hozzáadhatjuk a durvára vágott savanyú káposztát, a káposzta levét, a sertéslapockát és a kolbászt. Ezután mehetnek a fűszerek (kivéve a paprika), a fokhagyma, a só, a szárított gomba, a hagyma és az alma.


Forraljuk fel és főzzük közepes lángon 45 percig. Amikor a hús és a kolbász jól megfőtt, szedjük ki őket és vágjuk őket kis darabokra (a húst kockára, a kolbászt karikára.) A sertés nyakát (amit korábban megfőztünk) szintén kockázzuk fel.

Ezután tegyük vissza az összes húst és a kolbászt az edénybe, adjuk hozzá a paprikát, és főzzük további 30 percig. Ha túl sűrűnek tűnik a leves, adjunk hozzá egy kevés vizet ízlés szerint – viszont a kapustnica akkor jó igazán, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál.

Welcome to our kitchen, where we're taking a culinary journey to Slovakia today with a delicious recipe for Kapustnica soup!

Traditional Slovak Soup KAPUSTNICA | Hearty Sauerkraut & Sausage Soup. Recipe by Always Yummy!

A végén a lisztet összekeverjük kevés tejföllel, a habarást hozzáadjuk a leveshez, majd lassan beletesszük a maradék tejfölt is. Hagyjuk felforrni, ízlés szerint fűszerezzük (ha túl savanyú, adjunk hozzá cukrot), és friss kenyérrel tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET