Az 5 legszebb karácsonyi vásár Szlovákiában

Ha nem utaznál sokat egy finom forralt borért.

karácsonyi vásár hóesésben
Szlovákiában a karácsonyi vásárok szervezésének tekintélyes múltja van, ennek köszönhetően szinte minden városban és sok-sok faluban is találunk legalább néhány standot. Most ezek közül mutatjuk be az 5 helyet, ahol a legmeghittebb környezetben hangolódhatunk a karácsonyra.


Akár karácsonyi ajándékot választanánk, akár csak eltöltenénk egy napot a családunkkal vagy a barátainkkal, az adventi időszakban a karácsonyi vásárok számítanak a hétköznapi kikapcsolódás egyik legközpontibb elemének.

Külön jó hír: egy igazán környezettudatos kezdeményezés jegyében 2018 óta szinte az összes itthoni vásár a „zero waste” koncepciójára törekszik, ezért ezeken a helyeken csak komposztálható anyagból készült vagy, ami még jobb, visszaváltható csészéket és tányérokat kapunk.

Pozsony, Hlavné námestie

Fotó: Shutterstock

Pozsonyi karácsonyi vásár

Pozsonyban számos vásár közül választhatunk, ezek közül persze a történelmi belvárosban, a Fő téren lévő a leggrandiózusabb.

Itt minden évben egy legalább 15 méter magas karácsonyfa a fő díszítőelem – az ekörül berendezett vásárban körülbelül száz árus finomságai vagy épp kézműves termékei közül válogathatunk.

Egy másik előremutató törekvés jegyében ezek közül idén is nagyjából tíz stand valamilyen nonprofit szervezethez tartozik, szóval még jótékonykodhatunk is advent jegyében. A kis bódék mellett felállított nagyszínpadon pedig egész nap koncertek és különféle kulturális programok várnak minket.

Kassa, Hlavná ulica

Fotó: Shutterstock

Kassa fő utcája

A keleti országrész legnagyobb vásárainak egyikét idén is a kassai Fő utcán tartják. A 2024-es rendezvénysorozat hivatalos megnyitóünnepélye jövő héten, december ötödikén lesz majd – a hagyomány szerint minden évben ezen a napon ragyognak fel először az utcán felállított hatalmas karácsonyfa fényei. A klasszikus ételek és italok mellett kultúrában is bőven lesz részünk, a szervezők ugyanis (Pozsonyhoz hasonlóan) koncertekkel és színdarabokkal is készülnek.

Eperjes, Hlavná ulica

Kassától nem messze, Eperjesen is a Fő utcán találjuk az idei vásárt, a városközpontban körülbelül 80 árus vár ránk. Ha pedig fázósak vagyunk, talán itt járunk majd a legjobb helyen, a szervezők ugyanis elkülönített melegedővel is készültek – egyszerre összesen 130 ember fér el kényelmesen a puha pokróccal felszerelt karosszékeken, a kihelyezett fűtőtestek körül.

Trencsén, Mierové námestie

Fotó: Unsplash

Illusztráció

Trencsénben a látképet uraló gyönyörű vár alatt, a Mierové némestie téren találjuk a legszebb vásárt. Kisvároshoz képest hihetetlenül sokszínű az itteni felhozatal: a klasszikus karácsonyi fogások mellett itt például vegán burgert vagy épp kézműves gofrit is választhatunk majd.

Besztercebánya, Námestie SNP

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A besztercebányai karácsonyi vásárt évről évre Szlovákia egyik legszebb terén rendezik meg, szóval itt egészen gyönyörű kisvárosi környezetben hangolódhatunk az ünnepekre. Ha későn futnánk be egy forró puncsra, az se baj, mert itt egészen éjfélig tárt karokkal várnak minket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET