Görkorival a misére? Unortodox karácsonyi hagyományok

Nemcsak angol pudingból és mákos bejgliből állhat a Szenteste...

Fotó: Shutterstock

Gonosz kis trollok rohadt krumplival és görkorival a misére érkező tömegek... Van, ahol kicsit máshogy ünneplik a karácsonyt, mint nálunk.

Hogy kerül a spanyol válogatott letolt nadrággal a Betlehembe?

Fotó: Shutterstock

A spanyol caganer szó azt jelenti, székelő, tehát a caganer egy kis figura, ami éppen könnyít magán. Egyszerű parasztfigura, amelyet székelés közben, letolt nadrággal ábrázolnak, és Katalónia betlehemeiben helyeznek el. A katalánok a caganereket annyira fontosnak tartják, hogy a kormány korábbi próbálkozásai – hogy eltávolítsák a nyilvános betlehemekről –, széles körű vitákat váltottak ki. Ma már a caganerek hírességeket is ábrázolnak, például az egész spanyol fociválogatottat meg lehet venni guggoló pózban, de politikusok, vagy az angol királyi család is megvásárolható caganerként. Hogy mit keres egy kakiló bábu a karácsonyi betlehemekben? A legegyszerűbb és legelterjedtebb elmélet szerint a földműves ember ezzel a tettével termékennyé teszi a talajt (trágyázza), ami bőséges termést eredményez, azaz szerencsét hoz.

Egy kis rohadt krumplit ajándékba?

Illusztráció: Icelandair

Izlandon a Mikulás, a Jézuska vagy az angyalok helyett trollok, vagyis 13 Yule-fiú hozza az ajándékot a gyerekeknek. A karácsonyt megelőző 13 napon a Yule-legények mindegyike felváltva látogatja a gyerekeket, mindennap egy kis csínytevéssel lepi meg őket, és minden trollnak más a „szakterülete": az egyik az ajtót csapkodva ijeszteget, a másik az ablakon kukucskál be, a harmadik kajalopó és így tovább. És hogy milyen ajándékot hagynak ott a manók? Édességet vagy rohadó krumplit. Ugye, hogy nem a virgács a legrosszabb ajándék?

Japán ünnepi vacsora: KFC

Fotó: Shutterstock

A japán konyha igazán fantasztikus, változatos, és nem utolsó sorban egészséges, ennek ellenére egy gyorsétterem-lánc étele lett sok családban a karácsonyi fogás: a jól ismert fűszeres sült csirke a Kentucky Fried Chickentől. De hogyan történhetett ez? A hagyomány az 1970-es években terjedt el, amikor az amerikai KFC gyorsétterem karácsonyi reklámkampányt indított, ám ekkor még ők sem gondolták, hogy ekkora sikere lesz, hiszen évtizedek óta tartja magát ez a hagyomány. A kampány szlogenje ez volt: „Kurisumasu ni wa kentakkii!”, vagyis Kentuckyt karácsonyra! Az ötlet pedig arra vezethető vissza, hogy mikor Amerikában hiány volt pulykából – ami ott a tradicionális ünnepi fogás –, ezt kihasználva a KFC elkezdte a csirkét ajánlani karácsonyra. A kampány bejárta a világot, és Japánban valamiért tartósan népszerű maradt.

Görkorizz a misére!

www.youtube.com

They Skate to Christmas Mass! (Vlogmas Day 5)

Dél-Amerikában decemberben kezdődik csak igazán a nyár, tehát talán nem is annyira meglepő, hogy az emberek görkorcsolyáznak. Akik mindemellett nagyon vallásosak is, tehát a caracasiak a Misa de Aguinaldóra, vagyis a kora reggeli misére mindennap görkorival érkeznek. Ez a furcsa rítus a karácsony előtti héten zajlik, és olyannyira elterjedt, hogy a venezuelai fővárosban reggel 8 óráig rengeteg nagy forgalmú utat lezárnak, hogy a hívők biztonságosan eljussanak a templomba.

AMI MÉG ÉRDEKELHET