A kelet-szlovákiai diákok szokatlan levelet kaptak: magától Károly királytól érkezett

Nem gyakori, hogy a brit uralkodótól érkezik üzenet.

Károly király

2023 októberének végén a kelet-szlovákiai Sztropkó városában található Villamosipari Szakközépiskola harmadik osztályosai úgy döntöttek, hogy gratulálnak III. Károly brit királynak 75. születésnapja alkalmából. Arra azonban nem számítottak, hogy válaszlevelet is kapnak majd.

A Slovak Spectator szerint a diákok Károly felköszöntése mellett csodálatukat fejezték ki a fiatalokért végzett munkájával és a környezetvédelem érdekében kifejtett tevékenységével kapcsolatban is.

„Nagy meglepetésünkre, miután a szünidőből visszatértünk az iskolába, észrevettük, hogy levelet kaptunk a Buckingham-palotából"

– írták az iskola honlapján.

A diákok egy köszönőkártyát kaptak, amelyen a király képe látható. Ez az üzenet áll rajta:

„Rendkívül hálás vagyok, hogy gondoltak rám a 75. születésnapomon, és hogy ilyen megható üzenetet küldtek nekem.”

A király életének eddigi 75 éve igazán sűrű volt: beteljesületlen szerelem, kényszerházasság, egy botrányos válás, szégyenkezés, a monarchia veszélybe sodrása, majd megnyugvás, az emberek szimpátiájának visszanyerése és uralkodóvá válás. Megkoronázására 73 évet kellett várnia, ezzel pedig ő lett a legidősebb uralkodó, aki valaha a brit trónra lépett – összehasonlításképpen édesanyja, a 2022-ben elhunyt II. Erzsébet 25 évesen vált királynővé.

Fotó: Chris Jackson/Getty Images For Clarence House

Károly király és Kamilla királyné

Károly 75. születésnapját méltó módon ünnepelték: a november 14-i jeles alkalomból ünnepélyes őrségváltásra és pisztolylövésekre került sor, emellett a Buckingham-palotában hivatalos ceremóniát tartottak, amelyen a Mounted Band of the Household Cavalry a Happy Birthdayt adta elő. Míg a programok London-szerte zajlottak, Károly valószínűleg a Clarence House-ban töltötte a napot feleségével, Kamilla királynéval.

Bár Károly novemberben született, emellett ünnepel egy másik, hivatalos születésnapot is június 17-én. A brit uralkodók dupla születésnapjának hagyománya 1748-ig nyúlik vissza, amikor II. György király az éves nyári katonai felvonulást összekötötte a születésnapi ünnepségével, noha ő maga novemberben született. Mivel ugyanis a novemberi dátum túl hideg volt az ünnepi felvonuláshoz, az uralkodó az ünneplést az éves Trooping the Colour nevű katonai parádéval kötötte össze. A hagyomány lehet, hogy Vilmos herceg trónra kerülésével megszakad majd: mivel születésnapja (június 21.) egybeesik a katonai felvonulással, lehetséges, hogy ő csak egy születésnapot fog ünnepelni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET