Kaše: Najtypickejšie slovenské pôstne jedlá

Verte či nie, tradičným slovenským jedlom neboli halušky, ale kaša. V minulosti sa vo všetkých domácnostiach vyskytovali lokálne a sezónne suroviny, z ktorých sa najčastejšie pripravovala kaša. Obdobou zimných kaší boli na jar a v lete prívarky a omáčky. Rôznili sa sezónou, surovinami a regiónom. Zakaždým však boli jednoduché, sýte a chutné.

Foto: Shutterstock

Držanie pôstu pred Veľkou nocou nemá význam iba pre kresťanov. Z času na čas je dobré zrieknuť sa mäsa, alkoholu či kávy, aby sme nášmu telu pomohli vyčistiť sa po vianočných dobrotách, fašiangových oslavách a „odľahčiť“ sa pred začínajúcou jarou. Kašu jedávali naši predkovia ako základnú potravinu všedného, ale aj slávnostného dňa. Pripravovali ju na tisíc spôsobov.

Hrachová kaša

Foto: Shutterstock

Asi k najčastejším pokrmom slovenskej kuchyne neodmysliteľne patrí aj hrachová kaša. Bežne sa zvykla podávať s vareným údeným mäsom či klobásou, ktoré sa pred Veľkou nocou vynechali. Miesto toho sa vrch kaše posypal osmaženou cibuľkou a podával sa k nej čerstvý chlebík. Príprava je jednoduchá. Suchý polený lúpaný hrach poriadne prepláchnete vodou a necháte ho pár hodín odpočívať vo vode. Najlepšie však cez noc, aby sa rýchlejšie uvaril. Potom hrach s vodou privedieme pomaly k varu a uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom. Kašu môžete buď rozmixovať, alebo pridať zemiaky a nechať rozvariť. Pridajte zápražku so soľou a prelisovaným cesnakom. Zalejte trochou vody podľa potreby, premiešajte a povarte. Podľa chuti osoľte, okoreňte, pridajte majoránku a na vrch opraženú cibuľku.

Šošovicová alebo fazuľová kaša

Príprava oboch je takmer rovnaká. Obe strukoviny nechajte buď niekoľko hodín namočené pred varením vo vode, alebo kúpte hotové konzervy v náleve. V tomto prípade stačí strukoviny iba dobre prepláchnuť. Pridajte hrnček ryže, zalejte vodou, pridajte bobkový list a prípadne aj 1-2 nastrúhané zemiaky. Keď je zmes hotová, popučte je pučidlom, pridajte majoránku, cesnak, soľ a korenie, pre krémovejšiu konzistenciu vmiešajte na záver maslo. Podávať ju môžete s chlebíkom alebo čerstvou kapustou.

Medvedia kaša

Jar prichádza a všetko sa začína zelenieť. Naši predkovia dobre poznali silu medvedieho cesnaku. Či už použijete zemiaky, alebo ryžu, je na vás. Ak chcete vyskúšať trochu modernejšiu verziu, rozmixujte medvedí cesnak s trochou vývaru na kašu a odložte ho bokom. Na oleji a masle speňte nadrobno pokrájanú cibuľku, keď je mäkká, pridajte ryžu. Po naberačkách prilievajte horúci zeleninový vývar a za občasného miešania uvarte ryžu. Do hotovej ryže primiešajte medvedí cesnak, parmezán a maslo. Ak treba, dochuťte soľou a korením. Na záver posypte ešte strúhaným parmezánom.

Zaujíma vás viac? Prečítajte si našich 5 tipov na pôstne jedlá, alebo článok o druhoch jedál, ktoré sa zvyčajne v pôste pred Veľkou nocou na Slovensku jedávali.

AMI MÉG ÉRDEKELHET