Belföldön kirándulnál? 4 dolog, amit Kassán járva nem érdemes kihagyni

Az egyik legizgalmasabb célpont, ha nem hagynád el az országot.

Kassa belvárosa

Kassa, Szlovákia második legnagyobb városa az egyik legizgalmasabb belföldi célpont, és egyben Európa egyik legalulértékeltebb desztinációja is, aminek a te bakancslistádon is ott a helye. A megelevenedő történelem és a rengeteg látnivaló között garantáltan nem fogsz unatkozni.

​Látogass el a Szent Erzsébet-székesegyházba!

Fotó: Shutterstock

A kassai Szent Erzsébet-dóm

A kassai Szent Erzsébet-székesegyház egy igazi építészeti remekmű, és az egyik legkiemelkedőbb látnivaló a városban. Munkálatai 1380-ban kezdődtek, de az évszázadok során számos alkalommal átépítették és felújították. Európa legkeletebben fekvő gótikus székesegyházának számít, és egyben Szlovákia legnagyobb istentiszteleti helye is – az épületben egyszerre mintegy ötezer ember fér el.

Belső tere ugyanolyan lenyűgöző, mint a külseje, ráadásul 1,50 euróért lehetőségünk nyílik megmászni északi tornyát is. A Zsingmond-torony néven is ismert épületrész közel 60 méter magas, így elképesztő kilátást nyújt Kassa belvárosára.

​Nézz meg egy előadást a Kassai Nemzeti Színházban!

Fotó: Shutterstock

A Kassai Nemzeti Színház épülete

A Fő utca központi részén, a székesegyháztól nem messze található Nemzeti Színház kívülről-belülről impozáns hely. Az 1899-ben épült nevezetesség rendkívül gazdagon díszített, ráadásul a mai napig a kulturális élet szerves részét képezi. Jó hír, hogy az előadásokra a jegyek eléggé megfizethetőek, mindössze néhány eurótól indulnak, így könnyen képet kaphatunk a kassai színházi világról.

​Derítsd fel a helyi kávékultúrát!

www.instagram.com

A Slávia valószínűleg manapság a legfelkapottabb kassai kávézóknak számít. A gyönyörű szecessziós épületben található hely először 1900-ban nyílt meg. A viharos történelem párszor próbára tette, de néhány éve újra megnyitották a kávézót, azóta pedig a helyiek és a turisták egyaránt előszeretettel látogatják. Belső tere igazán gyönyörű, ha pedig sikerül ablakos helyet szereznünk, szép kilátásunk lesz a Fő utcára és a Nemzeti Színházra.

Persze nem a Slávia az egyetlen jó kávézó Kassán: a város tele van menő helyekkel, amelyek közül a legtöbbet a Fő utca és a Hrnciarska utca mentén találjuk. A My Wanderlust szerzője szerint kiemelkedően jó atmoszférájú például a Nico Caffe, ami a központtól kicsit távolabb esik, de még mindig bőven sétatávolságon belül van.

​Nézz el a Kunsthalléba!

www.instagram.com

Bár elsősorban a modern képzőművészet szerelmeseinek ajánlott, a Kunsthalle az építészetet kedvelőknek is kihagyhatatlan célpont. Az egykori uszodát, amely valaha Kassa egyik legnagyobb becsben tartott 20. századi épülete volt, 1992-ben bezárták, majd egy darabig üresen állt. A rekonstrukció 2013-ban ment végbe, amikor Kassa Európa Kulturális Fővárosa lett: ekkor nyitották meg az épületben a máig látogatható új művészeti teret.

A Kunsthalléban már bemutatkozó világhírű művészek közé tartozik az elsőrangú brit szobrász, Tony Cragg, vagy az op-art és a hidrokinetikus művészet megalapítója, a kassai születésű Gyula Kosice, akinek szobrot is emeltek a csarnok előtt. Többek között kiállított már itt Constantin Brancusi román fotóművész és Damien Hirst, Turner-díjas művész is, ami azt igazolja, hogy nemzetközi színvonalú intézményről van szó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET