Katar, a futball Mekkája a sivatagban

Miért érdemes Katarba látogatni a vébén?

Fotó: Shutterstock

Bár sokakat felháborított a FIFA Katarnak adta a foci-vb rendezési jogát, a kis ország pedig sok mindnet megtette, hogy sikeres legyen a vállalása. Az előző két részben megismerkedtünk magával Katarral, és hogy miért is érdemes odautazni, most pedig nézzük, mit kell tudni a vébéről!

Remek foci, de…

Az idei megmérettetés számos szempontból egyedi. Az alig 3 milliós emírségbe a szervezők 1,2 millió vendéget vártak, ami a közlekedéstől az élelmiszer-ellátáson át a közbiztonságig kemény próbára teszi az országot. A beruházások elképesztő méreteket öltöttek, a házigazdák sem a luxussal, sem a látványosságokkal nem fukarkodnak. A Lusail Stadion, a döntő helyszíne 80 ezer főt képes befogadni. A nyolc vadiúj sportaréna eddig soha nem látott közelségben található: érdekesség, hogy míg anno a brazíliai vb-n a hatalmas távolságok okoztak logisztikai nehézségeket, illetve váltották ki a több meccsre is kíváncsi szurkolók nemtetszését, Katarban a két legtávolabbi pont is alig 70 kilométerre lesz egymástól.

Az emírség tehát csillagászati összegeket fektetett a vb-be. A futballinfrastruktúra minden 21. századi elvárásnak megfelel, a játékokat káprázatos show-k, fényjátékok, tűzijátékok kísérik majd. A stadionokat sivatag helyett üde gyepszőnyegek és virágoskertek övezik, gyakorlatilag a fél ország fociszentéllyé változik. A katari lesz az első széndioxid-semleges világbajnokság, a mérkőzéseknek otthont adó szupermodern, hűvös levegő befúvásával légkondicionált stadionokból hetet kifejezetten erre az alkalomra húzták fel. Temperálásra, persze, érthető, miért van szükség: az ország klímája sivatagi, májustól augusztus végéig 45 fok körül van a nappali csúcshőmérséklet. Éppen ezért rendezik a vb-t a szokásostól eltérően az év végi hűvösebb hónapok idején. Ez persze a teljes futballvilágban feje tetejére állította az egész szezont.

A házigazdának azonban ennél komolyabb bírálatokkal is szembe kellett néznie. Már a rendezésről szóló pályázatok körül hatalmas botrány robbant ki, ugyanis úgy tűnik, a szervezés jogáról döntő bizottság több tagja − köztük például a FIFA akkori alelnöke − igen vastag borítékok átvétele után szavazott az emírségre. Enyhén szólva az sem vet jó fényt az országra, hogy 2010 óta – legalábbis külföldi sajtóértesülések szerint – 6500 munkás (szinte kizárólag külföldi vendégmunkás) vesztette életét a vb-vel kapcsolatos építkezéseken az embertelen körülmények, illetve a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt.

Emellett egyre több nyugati állam, híresség és sportoló is elítéli a torna szervezőjét a melegjogok lábbal tiprása, illetve a nézőkre érvényes, futballvébéhez mérten hallatlanul szigorú szabályok miatt. Katarban a homoszexualitás illegális, gyakorlatilag életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtható, a házasságon kívüli szexuális kapcsolat szintén törvénybe ütközik, ahogy a nyilvános alkoholfogyasztás és részegség, a hangoskodás és a mértéktelen ünneplés is. Belátható, hogy így igencsak szűk lehetőségei lesznek a kedvenc csapatuk miatt a fél világot átutazó drukkereknek.

A házigazdára nehezedő nyomás tehát hatalmas, ám egyelőre csak apró lazítások történtek: az arénákban nagy nehezen engedélyezték az alacsony alkoholtartalmú sörök árusítását. Mivel Katar többször hangsúlyozta, hogy kitart iszlám kultúrájára mellett, a futballklubok és az utazási irodák jobb híján a világbajnokságra látogatók felé fordulnak, és igyekeznek megértetni a tömeggel: itt saját érdekében valóban mindenkinek be kell majd tartania a szabályokat.

Fotó: Shutterstock

A foci-vb számokban

8: a stadionok száma (ebből egyedül a dohai Halifa Stadion létezett a vb előtt)

18: december 18-án kerül sor a döntőre

20: november 20-án játsszák a nyitómérkőzését, a Katar–Ecuador meccset

30: naponta ennyi repülőjárat ingázik majd Katar és Dubaj között

32: a résztvevő csapatok száma (ebből 13 európai)

974: a Stadium 974-et alkotó szabványos hajókonténerek száma, ezeket a vb után újrahasznosítják

1 200 000: a nyár végéig eladott belépőjegyek száma

Fotó: Shutterstock

Az Al Thumama stadion

​Viselkedési kisokos

Muszlim ország lévén Katarban számunkra szokatlan elvárásoknak kell megfelelnünk. Bár Dohában számos „nyugati vívmány” meghonosodott (a nők oktatáshoz való jogától kezdve a Starbucks-hálózatig), feltétlenül tartsuk be az alábbi szabályokat:

  • turistaként is vonatkozik ránk a nyilvános helyeken való alkoholfogyasztás tilalma
  • tartózkodjunk az emír és az uralkodó család bírálatától
  • öltözzünk visszafogottan, kerüljük a rövidnadrágokat, miniszoknyákat, pánt nélküli felsőket
  • tartsuk tiszteletben, hogy nők és férfiak nyilvános helyen nem érintik meg egymást
  • társalgáskor kerüljük a vallási, politikai témákat, katariakkal beszélgetve ne tegyünk fel személyes kérdéseket se
  • engedély nélkül senkit ne fotózzunk le
  • tartsuk észben, hogy a droghasználatért akár halálbüntetés is kiszabható

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET