Egy korty kávétörténelem: Café Imperial, Prága

Korábban a cseh ellenállás, ma a színvonalas cseh konyha ikonikus helye.

Fotó: Dolce Vita

Kevés olyan hely van Prágában, amely történelmével, impozáns belső kialakításával annyira autentikusan idézi meg az első Csehszlovák Köztársaság hangulatát, mint a Café Imperial. Ez az ékszerdoboznak is beillő kávéház-étterem igen népszerű mind a helyiek, mind pedig a turisták körében. Ennek pedig két oka is van: az egyik a megfizethető luxus, a másik pedig a cseh gasztronómiai hagyományok tisztelete.

A város központjában található Imperial Hotel az art deco stílus egyik legfigyelemreméltóbb példája a cseh fővárosban, melyet a híres szállodatulajdonos, Jan Kolář építtetett. Prágában járva semmiképpen se hagyjuk ki ezt a csodálatos épületet, melynek minden szegletéből a 20. századi cseh történelem hangulata árad.

Az első köztársaság varázsa

A kávéház az Imperial Hotel földszintjén működik, melynek kubista elemekkel díszített art deco homlokzatát szecessziós belső mozaikdekoráció egészíti ki. Az 1914-ben átadott gyönyörű épület történelmi hangulatát a felhasznált luxusminőségű anyagok – márvány, tömörfa és drága textíliák – alapozzák meg. A bejárati csarnokban szarvasmotívumok fogadják a vendégeket, akik a recepcióhoz érve már Egyiptomban érezhetik magukat. A morva stílusú borozót szőlőmintázatú csempe borítja, a Topaz szalonban pedig egy műemléki védettségű facsempe-mozaikot csodálhatunk meg. Az üvegtetős Diamond szalon falainak eredeti szecessziós kerámiadíszítése és a mozaikos mennyezetek mesebeli hangulatot teremtenek, amit a nyüzsgő utcára néző nagy ablakok csak tovább fokoznak.

www.instagram.com

Megnyitását követően a Café Imperial azonnal a prágaiak kedvelt találkozóhelyévé vált, ahol lenyűgöző környezetben, csodálatos művészi alkotások között lehetett élvezni a minőségi kávét és elfogyasztani egy Charlotte- vagy Sacher-tortát. Más híres európai kávéházakhoz hasonlóan az Imperial törzsvendégeinek köre is írókból, költőkből, színészekből és más művészekből, illetve filozófusokból állt. Az 1930-as évek végéig többek között Csehszlovákia első elnöke, Tomáš Garrigue Masaryk, az egyik legkiemelkedőbb 20. századi író, a prágai születésű Franz Kafka, valamint a világhírű morva zeneszerző, Leoš Janáček is megfordult falai között. A kávéház esszenciája volt annak a nyelvi sokszínűségnek, toleranciának és gazdagságnak, ami a demokratikus első Csehszlovákiát jellemezte.

Hamvaiból feltámadó főnix

www.youtube.com

Café Imperial a Next Door Zdeněk Pohlreich

A szálloda és vele együtt a kávéház 1918-tól 1939-ig élte fénykorát. Amikor 1939-ben a német hadsereg bevonult Prágába, a megszállók szívesen mulatoztak a Café Imperialban, ezért a csehek – az ellenállás sajátos módját választva – messzire elkerülték. A háború után egy kis időre még visszakapta régi fényét, azonban az 1948-as államosítás évtizedekre megpecsételte a sorsát: szakszervezeti (ROH) tulajdonba került, sem a szálloda, sem a kávéház nem fogadott hétköznapi embereket, fokozatosan lepusztult, majd az 1980-as években végleg bezárták. A felújításra egészen 2007-ig kellett várni, aminek köszönhetően a Café Imperial ismét megnyithatta kapuját a vendégek előtt, akik finom, illatos kávékülönlegességeket, kiváló ételeket és italokat fogyaszthatnak az első köztársaság békebeli hangulatát idéző környezetben.

A világ legjobb hagyományos étterme

Fotó: Michael von Aichberger / Shutterstock

2021-ben a Café Imperial egyedüli cseh étteremként került fel a TasteAtlas TOP 100-as listájára, a legjobb hagyományos éttermek kategóriájában pedig egyenesen világelső lett. A zsűri külön kiemelte a kávéház-étterem gasztronómiai kínálatát, a hagyományok követését, valamint gyönyörű szecessziós belső építészetét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET