Dúšok kávovej histórie: Café Central, Viedeň

V rakúskej metropole síce nebola otvorená prvá európska kaviareň, ale tu sa stala „inštitúciou“. Viedeň je rodným mestom kaviarenskej kultúry, ktorou sa svetové kaviarne riadia dodnes. Čierny mok sa stal symbolom Viedne a vypitie jednej šálky kávy je pre turistov takmer povinným programom. Na tento účel by sme márne hľadali lepšie miesto, akým je Café Central!


Z národnej banky svetoznáma kaviareň

Foto: Cafe Central Vienna

Café Central, ktoré sa nachádza v neorenesančnom luxusnom Ferstelovom paláci na Herrengasse 14, bolo otvorené v roku 1876 a čoskoro sa stalo najdôležitejším centrom viedenského kultúrneho a intelektuálneho života. Budova, ktorú navrhol Heinrich von Ferstel, bola pôvodne sídlom Rakúsko-uhorskej banky a burzy a je zaujímavé, že je to jediný palác vo Viedni, ktorý nie je pomenovaný po svojom majiteľovi, ale po architektovi. Architekt si zrejme nikdy nepomyslel, že jedného dňa sa budú v paláci odovzdanom v roku 1860 ponúkať káva a koláč. Legendárna literárna kaviareň bola kedysi obľúbeným miestom stretávania sa Viedenčanov i cudzincov pri návšteve mesta – a nie je to inak ani dnes. K pravidelným hosťom patrili Hugo von Hofmannsthal, Franz Kafka, Theodor Herzl, Sigmund Freud, Arthur Schnitzler, ale medzi múrmi sa otočili aj Lenin, Hitler či Stalin. Lev Trockij žil vo Viedni ako emigrant a tiež bol pravidelným hosťom kaviarne – legenda hovorí, že odtiaľ organizoval Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu, ktorá vypukla v Rusku v roku 1917. V zlatom veku monarchie, keď bolo Café Central miestom číslo jeden stretávania sa umelcov a celebrít žijúcich vo Viedni, bolo k dispozícii 250 denníkov v 22 rôznych jazykoch.

Ikonická kaviareň Viedne

Foto: Cafe Central

Prvými majiteľmi kaviarne boli bratia Pachovci, ktorí sa od začiatku snažili o to, aby Café Central bolo medzi viedenskými kaviarňami skutočne „centrálnym“ miestom: na svojich hostí okrem kávy čakala aj klasická viedenská kuchyňa a kvalitné cukrárenské výrobky. Café Central si však získalo prvoradé postavenie nielen z hľadiska kvality – bola prvou kaviarňou, ktorá umožňovala vstup aj pre dámy bez sprievodu muža. Počas 2. svetovej vojny bola budova vážne poškodená, a tak bola kaviareň na 40 rokov zatvorená a znovu otvorená až v roku 1982 po mimoriadne náročnej a dôkladnej rekonštrukcii. Strop Café Central podopierajú gotické stĺpy a elegantná výzdoba v historizujúcom štýle vyžaruje pokojnú atmosféru monarchie. Miesto je však kultové nielen z architektonického a historického hľadiska, ale aj z gastronomického. Svedčí o tom aj fakt, že o hostí nikdy nie je núdza – keďže Café Central je ikonická viedenská kaviareň, takmer vždy stoja davy ľudí v rade, aby sa dostali k stolu. Kaviareň patrí k obľúbeným miestam v kruhu turistov prichádzajúcich zo zahraničia – čašníci tu ročne obslúžia takmer pol milióna hostí, ktorým naservírujú 320 000 šálok kávy.

Miestne špeciality – čo si objednať?

Foto: Cafe Central

Najmä kávu, samozrejme, pretože tá je vo Viedni nevyhnutnosťou! Špecialitou kaviarne je Café Central, čo je čierna káva ochutená marhuľovým likérom a zdobená šľahačkou. Bolo by však chybou nechať si ujsť vynikajúce torty a koláčiky vyrobené vo vlastnej cukrárni, najmä slávnu viedenskú jablkovú štrúdľu „Apfelstrudel“.

AMI MÉG ÉRDEKELHET