Kávu na šprint, čaj na dlhé trate

Ste milovníkom kávy, ktorý nedá dopustiť na šálku lahodného moku hneď ráno alebo na cestách? Ak áno, patríte k väčšine ľudí, ktorí ju používajú ako rýchly životabudič. Vedeli ste však, že dlhodobo funguje lepšie šálka zeleného čaju?


Foto: 123rf

Káva a čaj sa nám spájajú s chvíľou odpočinku a časom vyhradeným len pre seba. Tieto nápoje sú zároveň stimulantmi pre naše zobudenie či zlepšenie výkonnosti. Kedy je lepšie dať si kávu a kedy naopak čaj?

Kofeín verzus teín

Foto: Pexels

Kávu si doprajeme najmä vtedy, keď potrebujeme rýchlo „nakopnúť". Kofeín, ktorý obsahuje, účinkuje veľmi rýchlo, no krátkodobo. Je to spôsobené tým, že sa aktivuje už kontaktom so žalúdočnými šťavami. Zelený čaj je plný teínu. Začne pôsobiť pri kontakte so žalúdočnými šťavami, ktoré spôsobujú, že sa uvoľňuje až v črevách. Účinok čaju teda nie je taký silný a rýchly, no pre dlhodobé fungovanie mozgu, bdelosť a sviežosť je určite lepší.

Výhody čaju

Foto: Drive Magazine SK

Čajovník rastie aj v okolí známeho mosta Nine Arch Bridge na Srí Lanke.

Hoci až 78 % skonzumovaného čaju na svete tvorí čierny čaj, najlepšie zdravotné účinky spomedzi bežných čajov má zelený. Pri čaji platí, že čím menším spracovaním prešiel, tým lepšie má účinky.

Všetky bežné čaje, teda čierny, zelený aj biely, sú z jedinej rastliny: camellia sinensis. Rôznia sa spôsobom zberu a spracovaním. Čierny čaj vzniká fermentáciou a vysušením lístkov zeleného čaju. Na biely sa zbierajú mladé výhonky čajovníka, ktoré sú najhodnotnejšie na živiny.

Kým jedna šálka kávy obsahuje približne 100 mg kofeínu, v rovnakej šálke čaju ho do tela dostanete o tridsať až osemdesiat percent menej. Denná maximálna odporúčaná dávka je 400 mg kofeínu = 4 kávy denne, no čaju môžeme vypiť oveľa viac. A prečo by sme tak mali urobiť?

Čaj a zdravie

Foto: 123rf

Už vyššie sme písali o tom, že čím je čaj menej spracovaný, tým je zdravší. Dávajte si preto pozor pri výbere a siahnite radšej po málo spracovaných čajoch, v ktorých je viac polyfenolov. Polyfenoly patria medzi najdôležitejšie antioxidanty a spolu s flavonoidmi detoxikujú telo a pôsobia ako prevencia proti voľným radikálom. No čaje, najmä ten zelený, majú veľa ďalších benefitov. Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a sú prevenciou proti upchatiu našich ciev. Zlepšujú citlivosť na inzulín a tým znižujú riziko cukrovky. Zrýchľujú metabolizmus a spaľovanie tukov. V čajoch obsiahnuté katechíny sú prírodné antibakteriálne látky. Pitím aspoň štyroch šálok zeleného čaju denne výrazne znížite riziko Alzheimerovej aj Parkinsonovej choroby. Ak vám to nestačí, pitím zeleného čaju zlepšíte zdravie zubov, znížite zápal a ochorenie ďasien, zlepšíte hustotu svojich kostí, no podporíte aj svoju imunitu vďaka zvýšenému množstvu produkovaných T-lymfocytov. A v neposlednom rade sa vám po šálke čaju zníži hladina stresového hormónu kortizolu a budete pokojnejší.

Bylinkové a ovocné čaje

Foto: Unsplash

Hoci čaj by mal byť z listov čajovníka, voláme tak aj ovocné a bylinkové výluhy.

Pri káve a čaji netreba zabudnúť, že ak ich budete piť neskoro popoludní či večer, hrozí vám, že budete mať problém zaspať. Preto sú tu ďalšie „čajové" možnosti, hoci v skutočnosti ide o výluhy iných rastlín než čajovníka. Patrí sem ovocný čaj, ktorý je zvyčajne z ibišteka (dodáva čaju červenú farbu), a z pridaných sušených plodov a bylín. Čisto bylinkové čaje, to je svet zdravia sám osebe. Svojimi liečivými účinkami dokážu bylinky pomôcť pri mnohých zdravotných ťažkostiach. No ak hľadáte najlepší upokojujúci čaj na večerné pitie a dobrý spánok, siahnite po rumančeku. Po tomto čaji sa vám zvýši hladina serotonínu a melatonínu v tele a pomôže vám k pokojnejšiemu a kvalitnejšiemu spánku.

 Káva alebo čaj?

Foto: Getty Images Hungary

Káva pomôže s okamžitým povzbudením, čaj zas s tým dlhodobým.

Univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. V našej kultúre, silno poznačenej konzumáciou kávy, určite stojí za to zvýšiť spotrebu čaju. Ak potrebujete rýchle nabudenie na krátkodobý výkon, káva bude najlepšou voľbou. Ak vás čaká dlhý deň plný sústredenia a potrebujete pokojnú myseľ, lepšou voľbou bude zelený čaj. Pri káve tiež treba mať na pamäti, že k nej neodmysliteľne patrí voda. Káva totiž na rozdiel od čaju telo dehydruje. A dehydrované telo je viac unavené. Pestrosť je teda pre zdravie najlepšia: ranná šálka zeleného čaju, dopoludňajšia káva aj večerný rumančekový čaj nabudia, upokoja aj uspia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET