Zámok, v ktorom sa natáčal seriál Wednesday

Jednotkou v popularite a sledovanosti na Netflixe týchto dní je hororový komediálny seriál Wednesday. Pomenovaný je po hlavnej postave, dcére v známej rodine Addamsovcov. A pre miesto Nevermore akadémie, kde študuje, Netflix zvolil opäť raz zámok v Rumunsku.

Foto: Shutterstock

Dôvodov, prečo navštíviť Rumunsko, sme vám v magazíne Drive dali už niekoľko. Okrem samotného mesta tu môžete objavovať zámok Bram a legendu o grófovi Drakulovi. No vďaka Netflixu si na druhej strane tunajšieho pohoria Karpát nájdete ešte jeden výlet za zámkom. Pri obci Bușteni sa tu nachádza zámok Cantacuzino, ktorý je miestom, kde v seriáli prežíva Wednesday svoje temno-záhadné dobrodružstvo. Tu sa odohrala väčšina filmovania medzi rokmi 2021 a 2022.

História zámku Cantacuzino

Foto: unsplash

Zámok bol dokončený po desaťročnej výstavbe v roku 1911. Neorománska stavba bola letným sídlom bohatého rumunského politika a právnika s menom Gheorghe Grigore Cantacuzino. Tento bývalý rumunský premiér však zomrel už dva roku po otvorení zámku. Patril do známej aristokratickej rodiny Cantacuzino, ktorá Valašsku a Moldavsku dala mnohých princov v minulosti. Po období komunizmu, keď slúžil ako nemocnica, sa vrátil do rúk potomkov rodiny Cantacuzino. V roku 2008 ho odkúpil nemecký developer Kurt Neuschitzer, ktorý v okolí plánuje lyžiarske aj golfové ihrisko.

Okázalý štýl zámku

Foto: Castelul Catacuzino Busteni

Štukový mramor a výzdoba, benátske sklo použité na oknách, krby z bieleho vápenca so zlatou fóliou, dubové dvere s vyrezávanými ornamentmi a rovnako dubové a mramorové schodiská so zábradlím z kameňa a tepaného železa, k tomu mosadzný erb rodiny. To všetko nájdete v útrobách zámku. Spolu s nimi aj tanečnú sálu s rozsiahlou galériou, aj 900-kilogramovým lustrom, kópiou originálu z istanbulskej mešity Hagia Sofia.

Nový nemecký majiteľ investoval do zámku viac ako tri milióny eur na nové rozvody a kúrenie. V roku 2015 na zámku otvoril verejnosti galériu umenia, kde nájdete aj diela Salvadora Dalího, Pabla Picassa či Vincenta Van Gogha. Okrem nich aj mnoho menej známych i súčasných autorov.

Zámok je prístupný verejnosti. Môžete sa po ňom poprechádzať, najesť sa v tunajšej reštaurácii Canta Cuisine či podniknúť dobrodružstvá, ako je lukostreľba, zipline alebo túra v tunajšom dobrodružnom parku.

Rumunské miesta, kde sa natáčal seriál Wednesday

www.youtube.com

Wednesday Addams | Official Trailer | Netflix

Produkčný dizajnér seriálu Wednesday, Mark Scruton, využil so štábom malebné okolie známeho horského strediska Bușteni naplno. Kým exteriérové zábery akadémie Nevermore sa odohrávali na zámku Cantacuzino, tie interiérové v historickom dome Palatul Monteouru z roku 1874 v Bukurešti. Pre zábery zo skleníka Nevermore sa filmári vybrali do botanickej záhrady v Bukurešti, ktorá existuje od roku 1891 a rozprestiera sa na osemnástich hektároch. No a zábery zo železničnej stanice boli z horského mestečka a populárneho lyžiarskeho strediska Sinaia, ktoré kedysi slúžilo výhradne pre kráľovskú rodinu.

Ak aj vás seriál Wednesday nadchol a radi by ste videli jeho miesta na vlastné oči, môžete spojiť objavovanie Bukurešti so zámkami Transylvánie, lyžovaním a nádhernou prírodou rumunských Karpát, soľnými jaskyňami a trochou architektúry, histórie, dobrého jedla a vždy prítomnej záhadnosti tak okolo Drakulu, ako aj najnovšie okolo osobitej dcéry v rodine Addamsovcov.

Foto: unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET