Lahodné Sedmohradsko
Keď hovoríme o Sedmohradsku, popri čarovnej krajine nemôžeme ponechať bez povšimnutia ani zázraky gastronómie.
Nie je to tak dávno, možno ešte aj pred sto rokmi, bola kuchyňa Sedmohradska pokladaná za jednu z najpestrejších. Miešali a plietli sa tu rumunské, maďarské, sikulské, saské, židovské, arménske a iné jedlá. K tomu sa pridal kulinársky vplyv monarchie, aj Balkánu.
Raňajky šampiónov
Foto: 123rf
Ak cestujeme do Sedmohradska autom, budeme musieť zastaviť hneď v meste Bucea. Fungujú tu početné bufety pre vodičov kamiónov. Na ich terasách dymí drevené uhlie, na ražni sa pečie miči (mititei). Tomu, kto chodí na dovolenku do Chorvátska, je ľahké vysvetliť, čo to je: rumunská verzia čevapčiči. Samozrejme sa trochu líši tvarom, koreninami, i zložením. Podľa hlavného pravidla sa miči pripravuje z troch druhov mäsa (ovčie/jahňacie, hovädzie, bravčové) a nemôže chýbať ani hlavná korenina Sedmohradska, saturejka. Pridáva sa doň ešte cesnak, čierne korenie, sóda bikarbóna, nuž ale, koľko domov toľko zvykov,: v niektorých receptoch sa objaví rasca, koriander, klinčeky, dokonca aj aníz. Je všeobecnou skúsenosťou, že čím ošarpanejšie je miesto, tým lepšie tam miči je, lepšie, ako v čárdách pre automobilistov v Bucei, je iba na jedinom mieste: na sobotňajšom „Starožitníckom" (blšom trhu). Päť miči medzi dvoma krajcami chleba s trochou horčice a fľaša piva Ursus - to sú sedmohradské „raňajky šampiónov".
Od čorby po pulisku
Druhým fantastickým a nezabudnuteľným základným jedlom rumunskej kuchyne je čorba, čo je vlastne kyslá polievka. Jej dušou je kvasená šťava z pšeničných alebo ovsených otrúb (borş). Existuje veľa druhov čorby, ale na prvom mieste medzi všetkými je držková polievka (ciorbă de burtă). Pre milovníkov držiek je neodolateľná: kyslastá, horúca, cesnaková, zeleninová, hodvábna, smotanovo - žĺtková, estragónovo - saturejková, najčastejšie sa v nej varí teľacia kosť. Kvalita čorby je, žiaľ, v celom Sedmohradsku veľmi kolísavá, oplatí sa ísť na vyskúšané a overené miesto. Snáď najznámejším sedmohradským jedlom je koložvárska kapusta. Od základnej verzie sa už v súčasnosti pomerne dosť vzdialila. Známe sú dve jej verzie: plnená a skladaná. V Sedmohradsku sa spravidla stretneme s druhou spomenutou, po rumunsky sa volá varză a laCluj a podáva sa so smotanou, štipľavou paprikou a s poriadnym kusom vareného údeného kolena. Samozrejme, ten, kto hovorí o Sedmohradsku a nespomenie pulisku (mămăligă) celkom iste nie je zbehlý v miestnej gastronómii. Kašu z kukuričnej krupice najčastejšie podávajú s bryndzou, smotanou, škvarenou masťou a so škvarkami.
Poďme na trh!
Pri ceste do Sedmohradska rozhodne navštívme niektorý z centrálnych trhov a ako prvého vyhľadajme predavača syrov. Kúpme si napríklad urdu - obľúbeným jedlom každého Sedmohradčana sú palacinky plnené urdou (s cukrom a kôprom) - telemeu (syr z kravského, byvolieho alebo ovčieho mlieka, pripomínajúci najviac fetu) alebo syr bufurd (brânză de burduf). A samozrejme nemôžeme vynechať ani na tradičný dezert vargabéles, o ktorom legendy tvrdia, že pochádza práve zo Sedmohradska.