Világkonyha: az eredeti pesto

A pesztó vagy pesto alap az olasz konyhában. Próbáld ki te is!

Fotó: Shutterstock

Fenyőmag, olívaolaj, parmezán, bazsalikom, fokhagyma... és ennek végtelen variációja. Ha éppen nincs kedved bonyolult dolgokat összedobni, akkor is biztosan kihúz a csávából.

Az alap pesto – vagyis a zöld verzió – az úgynevezett „pesto alla genovese”, vagyis genovai pesto, amelybe extra szűz olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma, só, pirított fenyőmag és eredeti parmezán kerül. Autentikusan az összetevők illat és ízharmóniája érdekében mozsárban kell összezúzni az alapanyagokat, majd a forró tésztára ráönteni és összekeverni. A pesto népszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, nagyon gyorsan lehet ezzel a friss szósszal meleg ételt készíteni, használhatjuk húspácként, hideg mártásként vagy mártogatósként is, sokan kenik szendvicsbe is, vagy csurgatják salátára dresszingként. Már az ókorban is készült pesto Rómában, de akkor még nem így nevezték, és húspácként a hús tartósításra használták – olívaolajból, sok sóból, ecetből és fokhagymából állt. Egyébként maga a pesto is 2 hétig eláll hűtőben, ha a mártás tetejét teljesen befedi az olaj.

Hogyan lehet variálni?

Fotó: Shutterstock

Az alap, zöld pestóban lehet az arányokkal játszani és a fenyőmag helyett diót vagy natúr kesudiót használni. Sőt, a bazsalikomot is le lehet cserélni medvehagymára, rukkolára, spenótra vagy petrezselyemre, de ezek már teljesen más ízvilágú szószok lesznek. A mártásba is bármilyen zsíros, aromás kemény sajtot belereszelhetünk, nem csak a parmezán passzol hozzá, bármilyen juh- vagy tehéntej sajtot bele lehet keverni, a szicíliai pestóban például pecorino van.

Szivárványos pesztóskála

Fotó: Shutterstock

A szicíliai (trapani) vörös pesztóban fokhagyma, bazsalikom, mandula, paradicsom, pecorino sajt vagy fiss ricotta, olívaolaj, só és fekete bors van. A calabriai pesztónak kicsit ajváros íze van a piros kaliforniai paprikától, és vannak piros pesztók, amelyekbe olajos aszalt paradicsom kerül, ettől megint kap egy érdekes ízt a krém. Ha nincs minden alapanyag otthon, vagy nehezen jutunk fenyőmaghoz, akkor bátran próbáljuk ki a pestót más magfélével, mandulával, kesuval, dióval, törökmogyoróval, pisztáciával, sőt létezik natúr pisztáciapesto is az olaszoknál, amiben csak olaj és pisztácia van, és főzés során kell fűszerezni. Ha szereted a különleges ízeket, akkor próbáld ki a sütőtökös-tökmagos pestót is, a variációk sora végtelen – talán ezért is imádják ezt a mártást mindenhol az egész világon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET