Volať či nevolať policajtov v prípade nehody? Od júla sú pravidlá jednoduchšie.

Väčšina nehôd na Slovensku sa našťastie skončí len pokrivenými plechmi a škodou na vozidle, nie na zdraví ľudí. Ak sa však takýto „ťukanec“ stane, bolo pri škode na majetku či vozidle vo výške nad 3 990 eur nutné volať policajtov. To sa však od júla 2022 mení.

Foto: Shutterstock

Po prvotnom šoku pri dopravnej nehode je prvoradé zistenie, či sa nikomu nič nestalo. Ak nie, začína sa riešiť poškodenie áut a majetku. Doteraz zákon hovoril, že ak škoda nepresiahla 3 990 eur, nemuseli ste volať policajtov a riešilo sa to ako škodová, nie nehodová udalosť. Ako však odhadnúť, aká je výška škody? Týmto si lámalo hlavu kopu vodičov, a tak radšej často zavolali policajtov. Tým sa blokovali kapacity na dopravnej polícii, ale často aj cesta, keďže sa s ničím do príchodu polície nehýbalo. A tak vznikali zápchy a niekedy dokonca aj ďalšie nehody, vďaka tým, čo išli naokolo a stratili pozornosť pri pozeraní, čo sa stalo.

Čo sa mení od 1. júla 2022

Foto: Pixabay

Základom zmeny je, že sa ruší suma 3 990 eur a pokiaľ dôjde pri udalosti v cestnej premávke k hmotnej škode v akejkoľvek výške, pôjde o škodovú udalosť, nie dopravnú nehodu. To platí pre škodu na vozidlách, prepravovanom tovare alebo okolitých veciach.

Nezabudnite na správu o nehode

Foto: Ševt

To platí, ak sa s druhým účastníkom dohodnete, kto je za škodovú udalosť zodpovedný. Nezabudnite vždy vyplniť správu o nehode, ktorá slúži ako dôkaz a tlačivo pre poisťovňu. Výhodou pre vinníka je, že sa týmto vyhne zodpovednosti za priestupok tým, že porušil niektoré z ustanovení zákona o cestnej premávke. Nikdy sa však nevyhne zodpovednosti nahradiť škodu, čo sa rieši formou povinného zmluvného poistenia.

Kedy je pri nehode stále potrebné volať policajtov

Foto: Shutterstock

Ak sa pri nehode stane, že bola zranená alebo nebodaj usmrtená osoba, je prítomnosť policajtov absolútnou nevyhnutnosťou. Rovnako to platí, ak bola poškodená cesta či všeobecne prospešné zariadenie (napríklad stĺp semafora). Policajtov takisto volajte, ak unikli nebezpečné veci alebo je vodič zúčastneného vozidla pod vplyvom alkoholu, alebo inej návykovej látky. A v neposlednom rade – ak sa neviete dohodnúť na tom, kto nehodu spôsobil, a teda neviete vyplniť správu o nehode pre poisťovne - aj vtedy naďalej volajte 158 na privolanie dopravnej hliadky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET