Prebuďte v sebe dobrodruha! Tipy na kempovanie pre začiatočníkov

Túžba vyraziť niekam do prírody a zostať s ňou v kontakte je vlastná mnohým z nás. Ak máte chuť pridať sa k ľuďom tráviacim svoje voľné dni v prírode, tu sú tipy, ako začať.

Foto: Shutterstock

Dennodenný zhon, množstvo ľudí, dopravy, povinností, nestíhanie, život pred obrazovkami počítačov, televízorov a mobilov. Uniknite z tohto zhonu a pridajte sa k čoraz početnejšej skupine ľudí, pre ktorých je kemping únikom do prírody, do pokoja a k základným potrebám žitia. Prvá skúsenosť môže byť pre nováčikov trochu desivá, a tak sme pre vás pripravili tipy, ako si z kempovania urobiť spomienkový zážitok.

Nájdite si to správne kempovacie miesto

Foto: unsplash

Rozložiť si stan a kempovať nemôžete na Slovensku len tak hocikde. Navyše základné ľudské potreby sa vykonávajú jednoduchšie na miestach, ktoré sú na to vybavené. Preto, keď hľadáte kemp, pozrite si výbavu kúpeľní a záchodov, otváracie hodiny obchodu či bufetov a nezabudnite si prejsť najnovšie recenzie od používateľov, vďaka ktorým získate úprimné hodnotenie z prvej ruky. Pred cestou si určite skontrolujte počasie – pri kempovaní v daždi nemáte veľa možností, čo robiť, a tak je lepšie svoju cestu na poslednú chvíľu zrušiť. Zároveň hľadajte kemp blízko miest, ktoré vás zaujímajú. Ideálne sú také, z ktorých sa na cyklotúry či výlety môžete vydať priamo.

Základná kempovacia výbava

Foto: Pexels

Otázkou pre začínajúcich kemperov je výbava. Základom je stan a na začiatok si určite zadovážte samorozkladací model. K nemu patria spacáky a karimatky na spanie, jedlo si uvaríte na jednoduchých plynových varičoch (nezabudnite na plynovú skrutkovaciu kartušu) a zíde sa vám aj turistický riad. Tiež je vhodné mať izotermickú tašku, v ktorej sa vám uchovajú rýchlo sa kaziace potraviny. Samozrejmosťou sú zápalky alebo zapaľovač, baterka na svietenie, aj svetlo do stanu. K praktickým drobnostiam patrí zapaľovač, powerbanka, repelent na hmyz, lekárnička, drobné balenia kozmetiky a rýchlo schnúci uterák. Nezabúdajte, že v stane nemáte izoláciu tepla ani svetelnú a zvukovú bariéru. Preto určite oceníte škrabošku na oči a štople do uší na spanie. Bonusom je skladací stolík a kempovacie stoličky.

Varenie v prírode

Foto: unsplash

Jedny z najlepších zážitkov vznikajú pri jedení v prírode a príprave jedla. Okrem klasickej opekačky nad ohňom si môžete dopriať aj polotovary, ktoré sa ľahko urobia na jednoduchom variči. Pri kempovaní nebudete pravdepodobne variť s veľa ingredienciami a zbalíte si skôr hotové konzervy či sušené polievky a jedlá v prášku. Tie posledné sú navyše dostatočne ľahké, ak okrem kempovania budete aj cestovať s celou výbavou na chrbte.

Hygiena a spánok počas kempovania

Foto: Pexels

Ak zostanete v kempe, pravdepodobne využijete sprchy. Preto sa môžu zísť šľapky na nohy. Zoberte si drobné balenia kozmetiky aj zubnej pasty. Sprchy niekde bývajú na časovač, inde na žetóny zakúpiteľné na recepcii. Kým sa uložíte na spánok, uistite sa, že pod stanom nie sú kamene či vetvy, na ktorých sa skutočne zle spí. Pozor dajte aj na to, aby ste boli na rovine a nespali dolu hlavou, či nekotúľali sa nabok počas noci. Nafukovací vankúš je vítaný bonus, no aj zrolované oblečenie pod hlavou vám postačí. A, samozrejme, zvoľte vhodný spacák tak, aby bol dostatočne malý, no vybavený na teplotné obdobie roka, v ktorom vyrazíte.

Kempovanie je skvelý spôsob, ako si dobiť baterky. Mobil si ušetrite na to najnutnejšie a vráťte sa ku knihám, kartám či rozprávaniu. Užijete si túry, rybačku, pozeranie na hviezdy, sledovanie divočiny a čaro ticha bez podnetov, na ktoré sme už akosi v modernej dobe zabudli.

AMI MÉG ÉRDEKELHET