Most kezdd el lefoglalni a nyári kalandokat!

Nem vicc, hónapokkal, néhol évekkel előbb elkelnek a helyek.

Fotó: Shutterstock
Akár Amerikába mennénk futni, akár Vietnámba barlangászni, nem árt időben kelni: a helyek már most is fogynak, és még alig múlt el az idei nyár! Szóval tervezésre fel, és foglaljuk le gyorsan álmaink kalandját!

Sátorral a Grand Canyonban

Fotó: Shutterstock

A Colorado-folyó 1,7 milliárd éves kőzetrengetege évi ötmillió turistát vonz. A bátrabbak a Grand Canyon mélyén is sátrat verhetnek, ehhez viszont a nemzeti parkot felügyelő hatóság engedélyére van szükség. A kérelmet az előzetes útitervvel együtt faxon vagy postai úton nyújthatjuk be minimum négy hónappal az utazás előtt. Vigyázat, sivatagi környezetre kell felkészülni!

Skandináv gasztró

www.instagram.com

A világ legjobb éttermének kikiáltott koppenhágai Nomába minden hónap elején a három hónappal későbbi időpontokra lehet asztalt foglalni a weboldalukon, a helyek pedig percek alatt elkelnek. A degusztációs menüsorhoz a séf maga gyűjti az erdei alapanyagokat, gombák, virágok, fenyőrügy és zuzmó is kerül a gasztroturisták tányérjára.

Barlangi kaland Vietnámban

Fotó: Shutterstock

A világ legnagyobbjaként számon tartott vietnami Hang Sơn Đoòng (ejtsd: Han Szon Don) barlang hatalmas belső tereit, 80 méter magas cseppköveit, földalatti folyója mentén kialakult dzsungelét mindössze évi ezer utazó fedezheti fel. A január és augusztus között látogatható barlangba most elindított foglalással legkorábban 2022 júniusában lehet lejutni. A négynapos kalandtúrához jó erőnlét szükséges.

Belépés csak férfiaknak

Fotó: Shutterstock

Az ortodox kereszténység egyik székhelye, a Görögország északi részén található Athosz-hegyi független szerzetesi köztársaság napi 15–20 turistát fogad, és hónapokkal előbb kérvényezni kell a belépési engedélyt a Szalonikiben lévő zarándokhivataltól. A félszigetet nők és gyerekek nem látogathatják.

Futáslottó

Fotó: Shutterstock

A világ legnagyobb futóversenyére, a New York Maratonra a profik szintidővel nevezhetnek, a jövő év január 15. és február 15. között regisztráló hobbifutók közül pedig sorsolással döntik el, ki állhat rajthoz 2022. november első vasárnapján. A metropolisz látványosságai mellett elhaladó versenyt megelőzi egy olimpiákat idéző zászlós felvonulás.

Régen Ladákra, ma űrsiklóra

Fotó: Tun Pichitanon/Shutterstock

A 21. század harmadik évtizedében már magánemberek számára is elérhetővé vált a világűr. A Virgin Galactic a jövő év elejétől tervezi beindítani rendszeres járatait, rakétahajtású eszközei a hangsebesség háromszorosával érik el a 85 kilométeres magasságot, s csekély 250 ezer dolláros (75 millió forintos) áron lehet részt venni egy ilyen kalandban. 600 szerencsés gazdag már évekkel ezelőtt regisztrált a reménybeli űrutazásra, hogy megtapasztalhassa a súlytalanságot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET