KIA Niro, amiben nincs tolatás a sebváltón

Azért valahogy mégis tud hátrafelé menni. És alig fogyaszt.

Fotó: KIA
Az új KIA Niro egy korszerű autó gazdag felszereltséggel, és ráadásul még különleges is: éppen egy „hiányosságának” köszönhetően lett takarékosabb.

Frankfurtban vagyunk, és tolatunk. Meg akarunk ugyanis győződni arról, hogy tényleg úgy állnak-e a dolgok, ahogy azt a bemutatón állították, és a Niro sebességváltójából valóban hiányzik-e a hátramenet. Hiába is keresnénk. A hatgangos váltó minden egyes sebessége előrehaladásra való. De akkor hogyan tolathatunk vele?

Hibrid és plug-in hibrid verzióban ezt villanymotor oldja meg. És működik a dolog. Nézzük a végsebességet: a hibrid tiszta elektromos meghajtással eléri a 120 km/h-t, a plug-in hibrid pedig a 134 km/h-t. Mindez tolatásnál 33 km/h-t tesz ki. Oké, de mi van, ha lemerül az aksi? A válasz egészen egyszerű: a belső égésű motor gyürkőzik neki, miközben tölteni kezdi az akkumulátort.

Kérdésként merül persze fel, van-e hozadéka mindennek. Első látásra csupán arról van szó, hogy a gyártónak a 2,5 kilós tömegcsökkentéssel 0,65%-kal a fogyasztást is sikerült csökkentenie. Bagatell, mondhatnánk, ám tíz-húsz hasonló apróság együttesen akár egy liternyi megspórolt üzemanyagot is jelenthet. Tény és való, bár a teszten jól megtúráztattuk a hibrid Nirót, alig fogyasztott többet öt liternél.

Szállj ki és parkolj!

Fotó: KIA

A tolatás mellett az új asszisztensrendszereket is kipróbáltuk. A 10,25 colos kijelzőn nem hat túl nagynak a kamera képe, ezt azonban meglepő részletességgel és magas felbontással kompenzálják. Vizuálisan, auditíven, sőt haptikus jelzéssel is figyelmeztet az oldalról érkező járművekre – utóbbi során a kormány folyamatosan vibrál. A rendszer nagyon jól működik. A fűre tolatva a vészfékasszisztens éberségét is teszteltük. Az autó valóban megáll, de csak akkor, ha nagyobb gázt adva hajtottunk a fűre. Lassabb tolatásnál a rendszer nem érzékelte az akadályt. Ezután kiszálltunk az autóból, és távirányítással, a kulcs segítségével próbáljuk meg leparkolni. Működik a dolog, sőt ebben az üzemmódban, amikor senki nem ül a kormánynál, a parkolószenzorok még érzékenyebbek. A füvet azonnal érzékelték, és csak megközelíteni hagyták, ráállni már nem.

Mit szeressek? Hibrid, plug-in, elektromos?

www.youtube.com

Melyik kéne? Hibrid, Plugin, vagy elektromos? - Új Kia Niro

A Niro második generációja háromfajta elektromos meghajtással került az európai piacra: hibrid, plug-in hibrid és tiszta elektromos verzióban. Az első két esetben 1,6-os szívó benzinmotor hajtja az autót: a köztük lévő különbség az akkumulátor méretében és az elektromos motor erejében rejlik. Az öntöltő hibrid a fékezési energiát alakítja át és tárolja a hátsó ülések alatt található, 1,32 kWh-s akkumulátorban. Ez adja a plusz erőt a 43,5 lóerős elektromos motornak tolatáskor, induláskor és magasabb sebességnél is. A motor megakadás nélkül váltogatja a sebességi fokozatokat, a hibrid rendszer teljesen természetesnek hat, úgy érezzük, mintha hagyományos meghajtású autót vezetnénk. Semmi sem hat zavarólag, talán csak az, hogy gyanúsan alacsony a fogyasztásunk...

A plug-in hibrid 11,1 kWh-s, tölthető akkumulátort kapott. Így ebben az esetben a fékezési energián túlmenően az elektromos áram nyújtotta teljesítményt is kihasználhatjuk. Mindez (a belső égésű motor használata nélkül) 60 kilométer megtételére elég a gyártó szerint, városban akár 76-ra is. Az ezzel a verzióval történt rövid autózásunkat követően ezt az adatot inkább 40 km-esre becsülnénk, még úgy is, hogy a Niro PHEV-et az elektromos energia maximális kihasználására tervezték. A belteret magasfeszültségű rendszer fűti ki, lehetőség van emellett az ún. zöld zónák aktiválására is, amelyekben automatikusan az alacsony károsanyag-kibocsátással járó EV-üzemmódba kapcsol az autó.

A tisztán elektromos Niro jelentősen különbözik a fentebb tárgyalt két verziótól. Mivel a 65 kWh-s akkumulátor a padló alatt található, ez a modell a legmagasabb (ugyanakkor tíz milliméterrel alacsonyabb a hasmagassága) és a csomagtere is ennek a legtágasabb (475 liter + 20 literes extra raktér a motorháztető alatt). Becsült hatótávolsága 460–604 km közötti, mi inkább 350 km-t mondanánk. Egyébként igazán kellemes vezetési élményt nyújt. És mindhárom közül ez tud a leggyorsabban tolatni.

​Felszereltség a luxus és a jó között

Fotó: KIA

Lakkcipőt vett a középkonzol...

A fenntarthatóság olyan szempont, amely a Niro esetében is – nem csupán a meghajtás kapcsán – hangsúlyosan jelenik meg. A beltérben számos újrahasznosított, ökoanyagból készült megoldást találunk. A kocsi talán ezért is kelt már-már a prémiumkategóriára emlékeztető benyomást. A középkonzol az EV6-os modell „öröksége”, csak a csillogó fekete lakkozás zavaró. Hogy miért? Erősen visszaveri a fényt és hamar ujjlenyomatossá válik. A légkondi és az infotainment rendszer kapcsolói szintén a luxuskategóriás nagytesótól származnak, s egyfajta kompromisszumot jelentenek a nyomógombos és az érintőkijelzős megoldás között. Ha már a displaynél tartunk, a Niróban kettő is van. Pontosabban három. Kettő (a digitális kezelőpanel, valamint a navigáció, ill. az infotainment rendszer központi kijelzője) a műszerfalon található, a harmadik pedig egy tízcolos head-up display. Az ülések fűthetők és szellőztethetők, az audiorendszer pedig akár Harman Kardon prémiummárkás is lehet… Összegezve: a Niro egy kifejezetten jól felszerelt, modern kocsi.

Jó vásár

Fotó: KIA

A KIA az utóbbi évtizedben hatalmasat nőtt, minden bizonnyal az elmúlt tíz év legnagyobb ugrását mutatta be. Számos sikeres és ambiciózus modell után a Niro jó értelemben véve két lábbal áll a földön, miközben továbbra is átlagon felülit kínál. Az egynapos frankfurti teszt során a hibrid verzió keltette fel a leginkább az érdeklődésünket, amelynek a hírek szerint az ára is igen barátságos. A Niro egy kellemesen vezethető, finoman megmunkált autó.

Kedvenceink

1. Sebességváltó: A japán hibridekkel szemben a Niro nagyon finoman kapcsol át az egyes sebességi fokozatok között. Hogy hibridet vezetünk, szinte észrevehetetlen. A CVT-váltók porszívó effektusát is nyugodtan elfelejthetjük.

2. Fogyasztás: A gyártó sokat dolgozott a csökkentésén. A számtalan technikai újításnak köszönhetően (pl. a hátramenet nélküli sebességváltó, az aktív hűtés, az integrált fékrendszer, a könnyebb karosszéria) a hibrid Niro fogyasztása az öt litert sem éri el. Elvégre sok kicsi sokra megy.

3. Anyaghasználat: Környezetkímélők, és kellemes utazást biztosítanak.

KIA Niro HEV

Fotó: KIA

Motor 4 hengeres, benzines szívómotor

Hengerűrtartalom 1580 cm3
Kombinált teljesítmény 104 kW (141 LE)
Kombinált forgatónyomaték 265 Nm
Gyári fogyasztás 4,4–4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás 5,3 l/100 km

Alapár 27 590 euró
A tesztelt modell ára 36 190 euró

ÉRTÉKELÉS

Dizájn: 3
Menettulajdonságok: 4
Műszaki felszereltség: 4
Ár-érték arány: 4

AMI MÉG ÉRDEKELHET