Rekordsebességet ért el a kínai mágnesvonat

Mágneses levitációs vonat modell, 3D render

A tesztelés alatt álló rekordgyorsaságú vonatnak először sikerült elérnie a 623 km/h-s sebességet.


A többek között űrhajókkal és földi közlekedési eszközökkel foglalkozó China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) állami tulajdonú vállalat a közelmúltban egyedülálló projektre, a T-Flight nevű mágnesvonatra koncentrált. A két kilométer hosszú vákuum csőszakaszban közlekedő járat a kínai Shanxi tartományban húzódik, a CASIC beszámolója szerint pedig a tesztidőszak alatt mért 623 kilométer per órás sebesség a legnagyobb, amit valaha egy kötött pályás jármű elért.

A T-Flightnak még a japán L0 sorozatú vonat tavaly mért 603 km/h-s gyorsaságát is sikerült felülmúlnia.

A vonatutazások szerelmeseinek: Mesebeli vonatozás Svájcban

Hogyan működik?

A jármű vonórendszere mágnesek segítségével tolja fel a vonatot a sínekről, és hajtja azt előre, így gyakorlatilag a vonat pár milliméterrel a sínek fölött lebeg, lényegében egy légpályán haladva.

A mechanizmus előnye, hogy a mágnesvasút gyorsabban és csendesebben képes közlekedni, mint hagyományos társai, de mivel működése nem jár károsanyag-kibocsátással, így a környezetnek is kedvez.

Míg a súrlódás csökkentése is hozzájárul a gyorsasághoz, addig az az alacsony vákuumú csőn áthaladva, a vonat a légellenállás mérséklésével is növel a sebességén.

Ez előtt világszerte összesen hat mágneses vasút létezett: három Kínában, kettő Dél-Koreában és egy Japánban.

A CASIC állítólag a mágnesvasúttal a belföldi repülőjáratoknak szeretne egyenértékű, de jobb alternatívát teremteni.

A leggyorsabb után a leghosszabb: A világ leghosszabb vasútvonala

A technológia rohamtempóban fejlődik, míg a CASIC vonata 2022-ben például csak 130 kilométer per órával tudott közlekedni, a legutóbbi kísérlet idejére sikerült megnégyszereznie ezt a sebességet.

A cég azóta azon dolgozik, hogyan tudnák elérni az 1000 km/h-s sebességet. Mindezt már a következő tesztfázisban megpróbálhatják, amelyhez 60 kilométerrel meghosszabbítják a meglévő tesztpályát. Ha összejön a vágyott sebesség, a mágnesvonat gyorsasága mindössze 50 kilométer per órával maradna csak el egy Boeing 747-es repülőgép csúcssebességétől.

AMI MÉG ÉRDEKELHET