Záruby, a Kis-Kárpátok legmagasabb csúcsa

Ez a hegy csodálatos kilátással, remek kirándulási lehetőségekkel és egyedülálló természettel vár ránk.

Fotó: kamnavylet.sk

A 768 méter magas Záruby a Kis-Kárpátok legmagasabb csúcsa, és a turisták kedvelt célpontja, hiszen itt a téli időszakban is tehetünk egy kényelmes túrát.

Hogyan jutunk el a Záruby-csúcshoz

Fotó: kamnavylet.sk

A Záruby-csúcshoz több turistaútvonal vezet, ezért a túrát a magunk igényeihez és időbeli lehetőségeihez alakíthatjuk. A legnépszerűbb a Szomolány felől induló túra, ahol a sárga turistajelzést kell követnünk a vasútállomástól, vagy a kéket a község központjából. A piros gerinctúra Éleskő romjától és a bikszárdi (Buková) víztározótól vezet, és kicsit fárasztóbb alternatívát kínál, amely azonban szebb kilátással jutalmazza meg a túrázót.

Ez is érdekelhet: A Kis-Kárpátok borkultúrája

A Zárubyra vezető túra nehézségi foka

Ez a túra a kisgyermekes családoktól a tapasztalt túrázókig mindenkinek megfelelő lehet. Az út viszonylag egyszerű, bár néhány helyen több figyelmet igényel, főleg a téli hónapokban, amikor csúszós lehet a terep. Szomolányból indulva 4-5 órás gyaloglással számoljunk oda-vissza, a 18 kilométeres Szomolány – szomolányi kastély – Ördögvályú – Záruby nyereg – Záruby – Éleskő vára – bikszárdi víztározó – Holló-szikla – Szomolány körtúra nagyjából 7 óráig tart majd.

Téli túra a Zárubyra

Fotó: planetslovakia.sk

Ha télen indulunk útnak, a Záruby-csúcshoz vezető túra egyedülálló élményekkel kecsegtet, a nyugodt, behavazott erdei ösvényektől egészen a gerincről nyíló felemelő kilátásig. Nyáron a zöldellő fák lombkoronája miatt sokkal kevesebbet látni a környékből, mint egy téli túra során. Ezért ha főszezonban már jártunk a Zárubyn, tegyünk egy próbát télen is. Készüljünk azonban fel a hidegebb időre és az esetleges szélre a csúcson.

Mit nézzünk meg a környéken?

A környék a Záruby-csúcs mellett sok egyéb látványosságot is kínál. Ha a rövid téli napokon is tudunk rá időt szakítani, vannak itt tanösvények, de megnézhetjük a szomolányi kastélyt vagy Éleskő várának romjait is.

Záruby számokban

Tengerszint feletti magasság: 768 m

A Záruby-csúcs GPS koordinátái: 48.52361, 17.39355

A csúcsra vezető utak (egy irányba nagyjából két óra):

Szomolány vasútállomás – Holló-szikla – Záruby (sárga és piros jelzés)

Bikszárd – Brezinky, elágazás – Éleskő vára – Záruby (zöld és piros jelzés)

Szomolány (központ) – Molpír – Ördögvályú – Záruby (Szomolányi karszt tanösvény, kék jelzés)

Szomolány – Hlboča-völgy – Vlčiareň – Záruby (kék, zöld jelzés)

Fotó: kamnavylet.sk

AMI MÉG ÉRDEKELHET