A Kis-Kárpátokban elrejtett vár, ami pár kilométerre fekszik Pozsonytól

A hely bár jól megközelíthető, nem árt nagyon óvatosan közlekedni a falai közelében.

Kis-Kárpátok

Biely Kameň – azaz Fehérkő – vára 1271 körül épült, és akkortájt a Szentgyörgyben és a közeli Bazinban élő grófok székhelyéül szolgált. A helyet most önkéntesek restaurálják, akik figyelmeztetnek, hogy a látogatók csak rendkívül óvatosan és saját felelősségükre járják be a sziklás környéket.

Fehérkő romjai a Pozsonytól nagyjából tíz kilométerre fekvő Szentgyörgy település feletti dombokon találhatók, és már a középkori dokumentumokban is Castrum Sancti Georgii, azaz Szent György vára néven említették az erődítményt.

Ez is érdekelhet: Záruby, a Kis-Kárpátok legmagasabb csúcsa

Történelme során mindössze három ostromról tudunk, amelyből mindegyik feladással végződött. A várat először 1271-ben Nagy Ottokár cseh király, majd tizenhat évvel később I. Habsburg Albert osztrák herceg foglalta el. Utoljára 1385-ben hódították meg: Prokop és Jošt morva grófok seregükkel tulajdonították el. A legnagyobb kárt viszont a törökök tették benne, akik 1663-ban szinte földig rombolták.

A Fehérkő elnevezés egyébként jóval újabb, eredete pedig a gránit fehéres színéből ered, amelyből többnyire épült a vár.

Elrejtve a hegyekben

www.instagram.com

Elsőre nem is gondolnánk a Kis-Kárpátok erdejében megbúvó építményről, hogy az egyik legnagyobb szlovákiai vár. Beépített területe eléri az 1,3 hektárt

mesélteMonika Winczerová, a Fehérkő várával foglalkozó egyesület egyik tagja.

Az önkéntesek azon fáradoznak, hogy megőrizzék, ami a falakból megmaradt, és az elmúlt három évben egyértelműen sikeresnek nevezhető a projektjük: többet értek el, mint bármely korábbi erőfeszítés. Azonban továbbra is hatalmas renoválási munkálat vár még rájuk.

A falak valóban kietlen állapotban vannak: spontán hullanak ki a kövek, néha a fal egy-egy darabja leomlik, vagy a földalatti pince leromlott boltozata omlik be. Ezért a szükséges stabilizálási és konzerválási munkálatok mennyisége óriási.

Ezt is olvasd el! Sziklaszirtek birodalma

www.instagram.com

Tekintettel arra, hogy a hely még mindig a helyreállítás kezdeti szakaszában áll, statikai szempontból veszélyes, így egyelőre nem ajánlott a falakhoz túl közel menni.

Tudomásul kell venni, hogy hivatalosan még nem látogatható, és a belépés kizárólag saját felelősségre történik

– hangsúlyozta Winczerová.

A jövő

Amint azonban az önkénteseknek sikerül stabilizálniuk a vár kulcsfontosságú falait, azt tervezik, hogy vezetett túrákat szerveznek majd.

Megközelítése

Jelenleg a szentgyörgyi vasútállomástól a város felé vezető kék sétaútvonalat követve lehet megközelíteni a helyet: a Neštich városrészbe érve a sárga jelzésű útra kell térnünk, amely közvetlenül elvezet – nagyjából egy óra sétával – a célállomásunkhoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET