VERSENY A SZÉLLEL

Szelni a vizet, miközben lobog a hajunk a szélben? Ennek élménye manapság már gond nélkül elérhető Szlovákiában!

kite kiteboard
Kiteboard vagy kitesurf a helyes megnevezés?



hu.123rf.com

Még azok sem értenek egyet a kérdésben, akik gyakran hódolnak ennek a sportágnak, amely a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja: siklunk a víz felszínén, miközben csak a szél hajtja a kite-ernyőnket, vagy inkább szörfözünk rajta. Mindenesetre az egyik legdinamikusabban fejlődő nyári mozgásfajtáról van szó. Egy deszkán állunk, kötelek segítségével irányítjuk az ernyőt, a könnyed relaxálástól a vad hullámlovaglásig pedig sok mindenben lehet részünk: minden az időjáráson és a szélerősségen múlik.

Legalább 7 m/s

hu.123rf.com


Kite-ozásra alkalmas vízfelület Szlovákiában is nem egy helyen található. Mivel a technológia mára sokat fejlődött, a kezdők is képesek elsajátítani a speciális deszkák és kite-ernyők irányítását – természetesen az alapok elsajátítására szolgáló rövid tanfolyam elvégzését követően. Elméletileg egyetlen deszkával egy életen át lehet kite-ozni.

„Az egyszerűbbek teljes alapfelszereléssel 1500-2000 euróba kerülnek, az extra modellek 3000 euróba. A deszka egy egész életre szóló befektetés, de nem törhetetlen, vigyázni kell rá" – magyarázza a podolini születésű Dominik Fedorek, aki 27 évesen már tapasztalt kitesurf-oktatónak számít. Hogy mi fogta meg ebben a sportban? Ugyanaz, mint több millió társát a világban.

„Elképesztő érzelmeket vált ki belőlem. Nagy adrenalinlöketet ad, egyúttal pihentet is és kikapcsol. Ráadásul minden kite-ozó tegezi egymást. Szlovákiában mintegy ötszázan vagyunk" – mondja Fedorek. Menő felszerelés ide vagy oda, kite-ozáskor mindenről az időjárás dönt. Ha nem fúj a szél, a csúcskategóriás ernyőnkkel sem tudunk mit kezdeni. „A legalkalmasabb a 7–10 méter/másodperc erősségű szél, a haladók azonban akár a 15 m/másodpercessel is megbirkóznak. Ennél erősebb szélben a kite-ozás már meglehetősen veszélyes" – figyelmeztet Fedorek, hozzátéve, hogy ennek a sportnak akár télen is hódolhatunk, snowkite-ozáskor a deszkát sílécek vagy snowboard helyettesítik.

KITE-OZÁSRA ALKALMAS HELYEK SZLOVÁKIÁBAN

1. A DUNA PARTJA SZEMET (KALINKOVO) ÉS GÚTOR (HAMULIAKOVO) KÖZÖTT A windsurfösök körében is népszerű, Pozsonytól mindössze 15 km-re, délkeletre található terület Szemet és Gútor felől is megközelíthető. A folyó túloldalán található a modern művészetek múzeuma, a Danubiana

A NÉPSZERŰ DUNA MENTI KERÉKPÁRÚT GÚTORT IS ÉRINTI.

2. VÁGKIRÁLYFA A Vágsellyei járásban fekvő településen – a Vágon kialakított vízlépcsőrendszer részeként – egy víztározó is található. Márciustól októberig ideális körülmények várják itt a vízi sportok szerelmeseit.

VÁGKIRÁLYFÁN HOGÁSZTERÜLET ÉS VÉDETT MADÁRSZIGET IS TALÁLHATÓ.

3. DUNA–SOMORJA–CSÖLÖSZTŐ Somorja, a festői csallóközi kisváros 300 méteres folyóparttal is büszkélkedhet. Nagy pluszt jelent a töltés mellett kiépített x-bionic®sphere komplexum, ahol egyebek mellett szaunavilág, úszómedence és lovarda is várja a látogatókat.

CSÖLÖSZTŐ POZSONYBÓL HAJÓVAL IS ELÉRHETŐ.

4. NAGYDOMÁSA (VEĽKÁ DOMAŠA) Kelet-Szlovákia zöld gyöngyszeme az Ondavai-hegyvidéken bújik meg. A víztározó a közelmúltig vízhiánnyal küzdött, idén azonban már elérheti a megszokott, 14 kilométeres hosszt.

AZ ITT TALÁLHATÓ VIZEKBEN 23 HALFAJ ÉL, A KÖZELBEN 5 ÜDÜLŐKÖZPONT MŰKÖDIK.

KÖLTSÉGEK

KÉTÓRÁS ALAPOZÓ KURZUS: 50-től 100 euróig.

A KURZUSOK IDŐTARTAMA: egynapos 95 €, háromnapos 300 €, egyhetes kb. 500 €

AMI MÉG ÉRDEKELHET