Az igazi farsangi étel, ami senki asztaláról nem hiányozhat: remegő kocsonya

Egy ma is népszerű klasszikus.

kocsonya egy tálban

A hamvazószerdáig tartó farsanghoz számos hiedelem és népszokás kötődik, és a gasztronómiában is megtaláljuk az időszakra jellemző sajátos ételeket. A szalagos fánk mellett a farsang egyik legjellegzetesebb fogása a kocsonya, ami egyik háztartás asztaláról sem hiányozhat.

A kocsonyát a múlt században hideg húsnak vagy fagylalthúsnak is nevezték, és általában farsangkor és húsvétkor készítették a falubeliek a karácsony előtti disznóvágásról maradt füstölt csülökből. A hús mellett nélkülözhetetlen hozzávalója még a bőr is, aminek az étel jellegzetes, kocsonyás állaga köszönhető.

A nagybetűs kocsonya recept, ami mindenkivel megszeretteti ezt a megosztó, de annál ízletesebb ételt! Hozzávalók és lépések ...

A séf lakomája 3. ⭐ Téli klasszikus: az én kocsonyám ⭐ - Lidl Főzőiskola Széll Tamással

A háziasszonyok a hagyomány szerint a hozzávalókat egy nappal korábban felvágták, és forró vizet öntöttek rájuk, hogy kiázzon belőlük a felesleges só és füstösség, majd egy éjszakán át áztatták őket. Másnap fokhagymát, piros paprikát és borsot adtak hozzá, és addig főzték, amíg a hús le nem vált a csontról. Ez azt jelentette, hogy a kocsonya legtöbbször egy egész napon keresztül, alacsony lángon főtt, hiszen nem volt szabad felforrnia.

Az elkészítése mellett az étel tálalása is különleges. A kicsontozott füstölt csülök zsírját a háziasszonyok először külön tálakba osztották szét, majd ebbe tették bele az összevágott bőrt és a füstölt húsdarabkákat. A Felvidék.ma szerint sok faluban leveszöldségeket és szeletekre vágott főtt tojást is tettek a tányérokba. Ezután megvárták, hogy az összes tálkában megdermedjen a kocsonya, majd kezdődhetett az ünnepi vacsora.

Fotó: Shutterstock

Az ételt régen sokszor lilahagymával, ecettel és tormával ízesítették, és túrós lepénnyel tálalták, de manapság már friss fehér kenyérrel eszik a legtöbben. Az otthoni fogyasztás mellett hosszú ideje a közösségi események kedvenc étele is a kocsonya, bálok és családi összejövetelek ünnepi fogásaként ma is nagyon népszerű.

AMI MÉG ÉRDEKELHET