Könnyű ételek meleg délutánokra

Főzelék, hal, tésztasaláta és citromtorta - amíg meleg van, könnyebb egészségesen enni.

Fotó: 123RF

Ha a kánikula lassan el is köszön tőlünk, a vénasszonyok nyarára azért még bizalommal számíthatunk. A rengeteg idénygyümölcsből és -zöldségből pedig gazdagon válogathatunk azokra a délutánokra vagy estékre, amikor inkább könnyű, frissítő, egészséges ételekre vágyunk.

Mivel is indulhatna jobban az ebéd vagy a vacsora, mint egy finom levessel? Persze, nem a forró, gőzölgő levesekre gondolunk, hanem a hideg, frissítő gyümölcslevesekre, amelyeket tejjel vagy tejszínnel is készíthetünk. Aki pedig valamilyen különlegességre vágyik, próbálja ki a kovászos uborka levéből készült szuper hűsítő levest is.

Isteni főzelékeket varázsolhatunk az asztalra cukkiniből, vajtökből vagy akár vajbabból is. A főzelékeket önmagukkal érdemes besűríteni (egy kevés főzeléket összeturmixolunk, és visszacsorgatjuk a fazékba), így nem terheli meg a gyomrunkat. Friss zöldfűszerrel – kaporral, oregánóval – ízesítjük, feltétnek pedig adhatunk hozzá fokhagymás csirkenyársat.

Fotó: 123RF

Kitűnő és laktató eledel lehet bármilyen tésztasaláta. Tálalhatjuk főételként vagy köretként is. Dresszingnek kiváló választás a joghurtos öntet. Adhatunk hozzá bármilyen zöldséget, zöldfűszert, de megbolondíthatjuk csíkokra vágott sült csirkével, sonkával vagy akár tonhalkonzervvel is.

A legnépszerűbb hűsítő desszert kétségtelenül a fagyi, de sütés nélküli édességekkel vagy jól behűtött gyümölcssalátákkal is elismerő pillantásokat söpörhetünk be vendégeinktől. A pohárdesszertek pillanatok alatt elkészíthetők, a kekszes alapú sajt- és túrótortáknak azonban kell egy kis pihenő a hűtőben.

Hideg fehérboros szilvakrémleves

www.instagram.com

A szilvát kimagozzuk és feldaraboljuk. Az almalevet, bort, fahéjat, gyömbért és szegfűszeget egy edénybe tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a szilvát és puhára főzzük. A levest botmixerrel pürésítjük, majd átszűrjük. A még meleg levest cukorral édesítjük ízlés szerint, majd hozzáadjuk a habtejszínt és a citromlevet, és végül összekeverjük. Hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.

Tésztasaláta hidegen

A megfőtt és kihűlt tésztához – legjobb a penne és a farfalle – hozzáadjuk a pirított bacont, a csíkokra vágott sonkát vagy kockára vágott sült csirkét. Ízlés szerint teszünk bele felszeletelt paradicsomot és póréhagymát, kockára vágott almát, valamint friss bazsalikomot és pár kanál olívaolajat. Rövid ideig pihentetjük, tálaláshoz készíthetünk hozzá tejfölös-majonézes-mustáros öntetet.

Könnyű halvacsora

Fotó: 123RF

A hagymát és a piros, zöld, sárga kaliforniai paprikát felkockázzuk, kevés olajon megpároljuk, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. A halat megmossuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, végül zúzott fokhagymával bekenjük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, és a halat mindkét oldalán megsütjük. A sült halat a párolt zöldségekkel tálaljuk.

Citromos sajttorta sütés nélkül

Fotó: 123RF

A darált kekszet keverjük össze sóval, cukorral és olvasztott vajjal. A keveréket tegyük egy tortaformába és kézzel nyomkodjuk az aljára. Az így elkészített alapot hűtőben pihentetjük. A sajtos krémhez a sűrített tejet egy keverőtálban alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, a krémsajtot, a citrom és a lime kifacsart levét és reszelt héját, majd jól összekeverjük. A habtejszínt habbá verjük, és a krémhez adagoljuk. Az így elkészített krémet a tortaalapra simítjuk, és ismét hűtőbe tesszük. Díszíthetjük mentalevéllel, lime- és citromszeletekkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET