Bylinka, ktorá vás uchlácholí

V starej nórčine malo slovo dill význam uchlácholiť či upokojiť. Angličtina si prevzala toto slovo ako pomenovanie pre bylinku, ktorá sa po stáročia používa proti podráždenosti, nespavosti, aj ako prírodné antibiotikum. Kôpor buď milujete, alebo nenávidíte – a zdá sa, že nie je nejaká stredná cesta. Každopádne by ste mu v kuchyni mali dať šancu.

Foto: Shutterstock

Ak nepatríte k fanúšikom kôpru, možno vás presvedčia tieto liečivé vlastnosti: jeho prchavé oleje neutralizujú karcinogény zo znečistenia ovzdušia či fajčenia, jeho monoterpény aktivujú enzým, ktorý opravuje nesprávne funkcie organizmu. Jeho antibakteriálne účinky znemožňujúce baktériám šírenie sú rovnaké ako pri cesnaku. Kôpor bojuje proti rednutiu kostí, úžasne čistí krv a zlepší vám zrak. Je prírodným liečivom proti svrbeniu spôsobenému poštípaniu hmyzom. Najlepšie je konzumovať ho čerstvý, na druhom mieste ten zamrazený a až potom sušený. A v akých receptoch ho môžete použiť?

Milovaná aj nenávidená kôprová omáčka 

Prívarky a omáčky sú pre kôpor ako stvorené. Môžete ho pridať do akéhokoľvek prívarku nenápadne, no ak chcete jeho vôňu naozaj osláviť, spravíte omáčku, ktorá nesie jeho názov. Dve lyžice roztopeného masla na panvici posypete dvomi lyžicami hladkej múky. Keď zavonia, prilejte pohár mlieka a metličkou miešajte, aby sa hrudky rozpustili. Pridajte pol litra vývaru. Z kôpru oddeľte stonky, pridajte ich do hrnca a otvorené povarte štvrťhodinu. Stonky vyberte a nahraďte ich nasekanou vrchnou časťou kôpru, osoľte a pridajte lyžicu cukru a jednu malú smotanu na varenie. Dochuťte podľa vôle octom. Štandardne sa táto omáčka podáva s knedľou a hovädzím vareným mäsom, no zdravšia alternatíva je so zemiakmi a vareným vajíčkom.

Bulharská studená polievka tarator 

Keď sa vám na záhrade v lete rozvinie kôpor, bude možno tak horúco, že nebudete mať chuť na niečo varené, ale naopak chladené. Medzi studené polievky sa okrem španielskeho gazpacha radí aj bulharská studená polievka tarator. Nadrobno nasekaná uhorka sa zmieša s gréckym jogurtom, cesnakom a olivovým olejom. Pridáte nasekaný kôpor, dochutíte soľou a korením a navrch už len pridáte nasekané vlašské orechy.

Trocha kôpru v rôznych jedlách

Foto: Pixabay

Ak vám kôpor až tak nevonia, no jeho liečivé účinky áno, môžete jeho výraznú chuť a arómu zakomponovať jemným spôsobom do mnohých jedál. Taratoru podobné grécke tzatziky je jedna možnosť, ako využiť sušený kôpor.

Najmä škandinávské národy často využívajú čerstvý kôpor s rybou. Či už vložíte vetvičku kôpra do pečeného pstruha, alebo ho posypete na údeného lososa, vždy jedlo obohatíte o veľa liečivých látok. Ak skôr holdujete tradičnej slovenskej kuchyni, doprajte si čerstvý nasekaný kôpor na bryndzových pirohoch a aj toto sýtejšie jedlo odrazu dostane prívlastok zdravé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET