Kosz és Niszirosz, a két görög sziget

Hippokratész, Poszeidón és a kráterek nyomában.

Fotó: Shutterstock

Kosz és Niszirosz két egymáshoz közeli görög sziget, amelyeket nemcsak a mentalitás és a Dodekanészosz szigetcsoport köt össze, hanem a görög mitológia is.

Mindkét sziget napi kirándulásként kínálja a másikat. Vagyis, ha az egyik szigeten vakációzunk, lehetőségünk van minden probléma nélkül a másikat is meglátogatni. A többi, divatos görög célállomással szemben az itteni nyaralás sokkal olcsóbb, és sokkal nyugodtabb is, mert elkerülhetjük a turisták hatalmas tömegeit. Tehát, ha vonz bennünket Görögország, az ottani kultúra és természet, ezeken a szigeteken ezt teljes mértékben átélhetjük.

​A legyőzött óriás dühös lehelete

Fotó: Shutterstock

A görög mitológia szerint Niszirosz szigete az óriások és az istenek harca idején jött létre. Poszeidón isten Polübotészt üldözte Koszon keresztül. Poszeidón letört egy darabot a szigetből, és rávetette az óriásra, Polübotészre, aki elsüllyedt az Égei-tengerben. A mítosz legendás sziklája Niszirosz szigete. A mítosz szerint amikor kitört egy tűzhányó, az nem volt más, mint a legyőzött óriás dühös lehelete a tenger mélyéből.

​Niszirosz fő látványossága a vulkánja

Fotó: Shutterstock

Éppen a tűzhányó a sziget domináns eleme. Ennek köszönhetően Niszirosz szigete dimbes-dombos, mégis nagyon termékeny. Ez volt az alapja a jól fejlett ókori civilizációnak. A másik ok az obszidián nevezetű kőzet, amellyel kereskedtek. A helyiek a közeli Gyali szigetéről szerezték be a kőzetet, ahol a mai napig folyik a kitermelése.

Noha ez a legfiatalabb vulkán Görögországban, továbbra is aktív és vonzza a világ turistáit. A helyiek szerint ezt a geológiai látványosságot, amilyet sehol máshol Görögországban nem láthatunk, a legjobb a két krátere, a Sztefanosz és a Polübotész felől megsimerni. Ezek szépen feltárják a vulkán környezetét és a természetet, de a bennük rejlő történelmet is megmutatják.

Ha többet akarunk megtudni akár szakmai szempontból vagy csak puszta kíváncsiságból, meglátogathatjuk a sziget vulkánmúzeumát és vulkanológiai obszervatóriumát. A múzeum Nikiában van, az obszervatórium Emporiószban.

​Kosz, kis sziget teli kalanddal

Fotó: Shutterstock

Kosz szigete a kisebbek közé tartozik. Hossza mindössze 45 kilométer, szélessége 11 kilométer, úgyhogy az egész bejárható egy kölcsönzött robogón vagy kerékpáron, az edzésben levők akár gyalog is. De ne hagyjuk magunkat félrevezetni, a sziget ugyan kicsi, de tele van kalanddal mindenki számára, aki kész a sziget felfedezésére. Gyönyörű a tengerpartja, tiszták a strandjai, jó állapotban fennmaradtak a műemlékek. A természet mindig zöld, gazdag az állatvilága, a turistaösvényei pedig jól jelzettek. Ha meglátogatjuk a Plaka erdőt, különféle szabadon élő állatokat láthatunk, például macskákat, de főleg fenséges pávákat. Az állatok hozzászoktak az emberekhez, meg is etethetjük őket.

​Kosz strandjai

Fotó: Shutterstock

Kosz strandjain nagyon finom állagú és sárgás színű a homok, a tenger pedig kristálytiszta. Ez a látvány a Karib-tengert idézi, és az első pillanattól elvarázsolja a látogatót. Ilyen pillanatokat élhetünk meg a Masztihari és a Kardámena parton, de sok más strandon is. De ha valami mást akarunk felfedezni, látogassuk meg a Thermész strandot a kis barlangjával, fekete kavicsaival és meleg termálvizével.

​Hippokratész városa és annak csodás gasztronómiája

Fotó: Shutterstock

Kosz fő attrakciója a fővárosa, Kosz. Itt született a modern orvostudomány atyja, Hippokratész. Hippokratésszel kapcsolatos látnivaló az Aszklépion szanatórium vagy Európa egyik legöregebb fája, Hippokratész platánja a Platia Platanou téren.

A város kikötőjében órákra el lehet veszni, miközben bebarangolhatjuk az öreg vár romjait. Ezeket a csodás pillanatokat egy festői kávézóban vagy egy nagyszerű étteremben koronázhatjuk meg. A gazdag helyi konyha kínálatából ki ne hagyjuk a pitaridia házi tésztát, amely hasonlít az olasz lasagnára. Ezen felül ínyencségnek számítanak a helyi sajtok, mint a Posszia és a Kraszotiria, a Maergia mézes sütemény, vagy a helyi specialitásnak számító, fahéjas ízű, hagyományos Kanelada ital.

AMI MÉG ÉRDEKELHET