Kde hovoria v Európe po anglicky najlepšie a kde s ňou najviac bojujú?

Popri očakávaných výsledkoch je v rebríčku aj pár prekvapení.

Foto: Shutterstock

Keď nehovoríme daným jazykom, cestovať do novej krajiny môže byť niekedy trochu strašidelné. Veľmi dobrým riešením je angličtina, keďže je to na svete jazyk č. 1, mnohí sa ho učia ako svoj druhý jazyk a používa sa takmer všade, samozrejme vtedy, ak aj obyvatelia danej krajiny hovoria dobre týmto jazykom. Nie je to ale také jednoznačné, ako by ste si mysleli. Education First každý rok skúma, ako v ktorej krajine hovoria dobre po anglicky a v tohtoročnom rebríčku nájdete aj prekvapenia.

Foto: Shutterstock

Nebude prehnané konštatovať, že pre Holanďanov je angličtina druhý materinský jazyk.

PRETOŽE TAK, AKO V ROKU 2022, AJ TENTO ROK VEDIE REBRÍČEK HOLANDSKO – NIELEN V EURÓPE, ALE NA CELOM SVETE.

V kategórii „veľmi vysokej úrovne ovládania cudzieho jazyka” sa po druhom Singapure nachádza aj susedné Rakúsko, ktoré sa ocitlo vo svetovom rebríčku na 3. mieste. Ďalšie tri priečky patria škandinávskym krajinám - Dánsku, Nórsku a Švédsku, potom nasleduje Belgicko, Nemecko, Chorvátsko a Grécko.

Toto vás bude zaujímať: V niekoľkých talianskych dedinách ešte vždy hovoria starým gréckym jazykom.

„ Vysokú úroveň ovládania” anglického jazyka vykazujú spomedzi európskych krajín Poľsko (13. miesto), Fínsko, Rumunsko a Bulharsko, potom sa vo svetovom rebríčku na 17. a 18. mieste nachádzajú Maďarsko a Slovensko, ktoré prekvapivo predbehli pobaltské krajiny, Česko a Švajčiarsko.

Foto: Unsplash

V najpopulárnejších európskych turistických destináciách je ale pár krajín, kde po anglicky hovoria len na priemernej úrovni. Kým Francúzsko bolo v roku 2021 v ovládaní jazyka „na vysokej úrovni” a obsadilo 31. miesto vo svetovom rebríčku, za posledné dva roky sa dosť prepadlo. Toho roku sa globálne umiestnilo na 43. mieste, v Európe je v ovládaní angličtiny len na 34. mieste, čo je najnižšia hodnota spomedzi západoeurópskych štátov.

Foto: Shutterstock

Taliansko a Španielsko tiež patria medzi krajiny so „stredne dobrou úrovňou”. Sú trochu pred Francúzmi, na 35. mieste vo svetovom rebríčku. Trochu prekvapivo ich predbehli aj Gruzínsko a Bielorusko.

V súvislosti so slabým umiestnením populárnych južanských destinácií je potrebné ale poznamenať, že v hlavných mestách a niektorých veľkomestách hovoria po anglicky ľudia lepšie. Ak by ste ale išli stráviť zimu na nejaké zapadnuté miesto na Kanárske ostrovy, plánujete cestu po južnom Taliansku alebo sa chystáte do nejakého lyžiarskeho raja vo Francúzsku, bude lepšie, ak sa dopredu naučíte pár slov v ich rodnom jazyku.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET